Żurek z tłuczonymi ziemniakami

4.8/5 - (151 ocen)
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to wersja żurku, którą moja rodzina pokochała najbardziej. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką - coś cudownego.
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Składniki:

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 0.5 małego selera
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 500 ml żuru ( kupnego lub domowego )
  • 500g białej kiełbasy surowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką

Przygotowanie:

  1. Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, a wodę z gotowania zostawiamy do żurku. Zaczynamy gotować wywar - wkładamy do garnka obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, mniej więcej około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego białe kiełbasy.
  2. Po godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Dolewamy śmietankę, Gotujemy żurek przez 15 minut na małym ogniu.
  3. Białe kiełbasy kroimy w plasterki. Na talerze nakładamy wcześniej gotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulą, dodajemy pokrojoną kiełbasę, zalewamy żurkiem.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Żurek z tłuczonymi ziemniakami to wersja żurku, którą moja rodzina pokochała najbardziej. Czysty, klarowny żurek, z dodatkiem białej kiełbasy pokrojonej w plasterki i tłuczonych ziemniaków z podsmażoną cebulką – coś cudownego.
Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Sławek

    4 miesiące temu

    Wygląda nieźle 😝