Krem z zielonego groszku to zupa, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut, co czyni ją najszybszą zupą, a takie właśnie lubimy wszyscy :) Krem z groszku wbrew pozorom i minimalnej ilości składników, jest bardzo sycącą zupą, aromatyczną i co najważniejsze, lubianą przez dzieci :)
Składniki:
Ciasto:
- 450g mrożonego zielonego groszku
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 800ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę, a pod koniec kiedy cebula będzie już szklista, dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy do garnka mrożony groszek i całość dusimy przez 2-3 minuty.
- Zalewamy warzywa bulionem. Wlewamy go tyle, by tylko przykrył warzywa. Gotujemy do momentu zagotowania się. Zbyt długie gotowanie spowoduje utratę ładnego zielonego koloru groszku i zupa nie będzie wyglądała apetycznie!
- Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić chmurkę z mleka, widoczną na zdjęciu ?
- Wystarczy w wysokiej szklance spienić ciepłe mleko za pomocą spieniacza, blendera, lub wlewając mleko do słoika i mocno potrząsając. Po chwili mleko spieni się i na wierzchu powstanie pianka, którą zbieramy łyżką i nakładamy na wierzch zupy :)
Magdalena
3 lata temuPyszna zupa.
Zakochałam się w niej.
Dodaję jeszcze serek topiony do środka a już na talerz albo grzanki albo smażony chrupiący bekon.
Tadek
5 lat temuSuper przepis