Ziemniaki jak z ogniska

4.5/5 - (52 oceny)
Ziemniaki jak z ogniska, bo z ogniska nie są :). Smakują niemalże identycznie, są pyszne, delikatne, z chrupiącą skorupką, ale jednak pieczone w piekarniku. Czym różnią się ziemniaki upieczone w ten sposób, od tych z prawdziwego ogniska? Chyba głównie zapachem, aromatem – te upieczone w domowych warunkach, no siłą rzeczy nie mogą pachnieć tak jak te trzymane w ognisku :) Jednakże bardzo polecam takie urozmaicenie ziemniaka, tym którzy jeszcze nie próbowali. Fajna sprawa, nawet bez dodatków, jako samodzielny posiłek, przekąska – oczywiście tylko z masełkiem i solą:)

Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka, sól, wędzona papryka czerwona

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy ( nie obieramy ) i jeszcze mokre obtaczamy w mące wymieszanej z solą i papryką.
  2. Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do miękkości ziemniaków ( sprawdzamy wbijając widelec ).
  3. Najlepiej podawać je z masłem i solą, czyli dokładnie tak jak zazwyczaj jadamy tradycyjne ziemniaki z ogniska

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ziemniaki jak z ogniska zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. beti

    11 lat temu

    żeby tylko po takim jedzonku zmieścić się do swojej garsonki:) masełko i heja

  2. KasiaWeganka

    11 lat temu

    prosty i świetny pomysl, musze wypróbować 🙂