Ziemniaki jak z ogniska, bo z ogniska nie są :).
Smakują niemalże identycznie, są pyszne, delikatne, z chrupiącą skorupką, ale jednak pieczone w piekarniku.
Czym różnią się ziemniaki upieczone w ten sposób, od tych z prawdziwego ogniska? Chyba głównie zapachem, aromatem – te upieczone w domowych warunkach, no siłą rzeczy nie mogą pachnieć tak jak te trzymane w ognisku :) Jednakże bardzo polecam takie urozmaicenie ziemniaka, tym którzy jeszcze nie próbowali.
Fajna sprawa, nawet bez dodatków, jako samodzielny posiłek, przekąska – oczywiście tylko z masełkiem i solą:)
Składniki:
- ziemniaki
- mąka, sól, wędzona papryka czerwona
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy ( nie obieramy ) i jeszcze mokre obtaczamy w mące wymieszanej z solą i papryką.
- Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do miękkości ziemniaków ( sprawdzamy wbijając widelec ).
- Najlepiej podawać je z masłem i solą, czyli dokładnie tak jak zazwyczaj jadamy tradycyjne ziemniaki z ogniska
beti
11 lat temużeby tylko po takim jedzonku zmieścić się do swojej garsonki:) masełko i heja
KasiaWeganka
11 lat temuprosty i świetny pomysl, musze wypróbować 🙂