Ziemniaki umyć, nie obierać ( chyba że ktoś nie lubi w łupinach, to może ) i podgotować z 10-15 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie za bardzo, bo będą się rozpadały.
W tym czasie gdy ziemniaki się gotują, szykujemy mięso.
Przekładamy mięso do miski, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Łączymy ze sobą wszystko.
Podgotowane i lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ łyżeczką, lub małym nożem, zostawiając około centymetrową warstwę przy skórce.
Wydrążony miąższ łączymy z mięsem mielonym ( rozdrabniając widelcem, lub blenderem ) i całą masą mięsno-ziemniaczaną nadziewamy ziemniaki, nakładając farsz w miejsca, które wydrążaliśmy.
Napełnione ziemniaki posypujemy startym serem żółtym i układamy na blachę, lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Pyszne , palce lizać.Polecam do tego sałatkę.(mix sałatkowy z roszpunką + pomidory 'ogórek zielony,papryka + sos paprykowo-ziołowy z dodatkiem octu,oliwy i miodu).
Niepieprz
10 lat temuMięso nie musi być podsmażone 🙂
Dojdzie w piekarniku przez 30 min., a dzięki temu, że nie jest wcześniej podsmażane, będzie soczyste i smaczne 🙂
Anonim
10 lat temuMięso nie musi być podsmazone?
Cela
10 lat temuPyszne , palce lizać.Polecam do tego sałatkę.(mix sałatkowy z roszpunką + pomidory 'ogórek zielony,papryka + sos paprykowo-ziołowy z dodatkiem octu,oliwy i miodu).
Kubuś Mielcarz
11 lat temuPychota! fajny pomysł na danie dla większej ilości gości. Łatwe w przygotowaniu a efektowne 😀