Dania z kurczaka. Troszkę inna wersja kotleta na obiad. Zapiekany, delikatny i bardzo soczysty. Czasami warto zaszaleć i zrobić inne, niż te tradycyjne smażone w panierce :)
Do tych kotletów możemy użyć swoich ulubionych, dowolnych przypraw ( czosnek, zioła prowansalskie, papryka itp. ). Ja użyłam tutaj ziół prowansalskich, bo świetnie spisują się właśnie przy kotletach i sosach. Dla mnie niezbędne, ale Wy możecie zastąpić je inną przyprawą :)
Składniki:
- piersi z kurczaka ( 4 kotlety )
- 1 większa cebula
- 4 plastry sera żółtego
- 4 czubate łyżeczki majonezu
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Piersi delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy w każdej strony przyprawą myśliwską, solą i pieprzem.
- Na odrobinie oleju, obsmażamy chwilę z dwóch stron. W tym czasie kroimy cebulę w piórka i włączamy piekarnik ( 180 st. ).
- Podsmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem.
- Wykładamy na nie naszą pokrojoną cebulę, na to ser żółty i smarujemy majonezem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez pół godzinki ( ja pod koniec włączyłam na chwilę termoobieg – wierzch ładnie się zarumienił ).
naleśniki
11 lat temuPyszny pomysł! 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂