Chrupiące, smaczne i aromatyczne zapiekanki z bagietki, z salami i pieczarkami.
Idealna, szybka przekąska na imprezę, czy na kolację.
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 1 krótka, świeża bagietka
- 5 plastrów salami
- 4 średnie pieczarki
- duża garść tartego sera żółtego
- 1 cebula
- pół pęczka posiekanego, świeżego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, salami kroimy w paseczki, a pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko podsmażamy, przyprawiając do smaku.
- Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy je bardzo cienką warstwą masła, posypujemy połową sera żółtego, układamy podsmażone salami, pieczarki i cebulę, następnie wykładamy posiekany szczypior i obsypujemy wierzch bagietek resztą sera żółtego.
- Tak przygotowane bagietki wkładamy do nagrzanego do 100st. piekarnika i pieczemy do momentu roztopienia się sera żółtego. Zapiekanki podajemy gorące.
Lena
1 rok temuSuper
Oliwia
3 lata temuSerio bardzo dobre 🙂 polecam każdemu 😉