Pomysł na zastąpienie zwykłych, tłuczonych ziemniaków do obiadu.
Dzisiejsza zapiekanka nie dość, że smakuje bardzo dobrze, to zachwyca też swoim wyglądem.
Idealna na rodzinne obiady, lub imprezę. Goście będą zachwyceni - gwarantuję :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 5 większych ziemniaków
- szklanka mleka
- 1 jajko
- plastry boczku na spód( opcjonalnie )
- 100g serka topionego
- łyżeczka: czosnku suszonego, ziół prowansalskich
- pół łyżeczki: soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cukinię kroimy w grubsze plastry ( jak ziemniaki ).
- Plastry boczku układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( chodzi o to by oddawał swój aromat podczas pieczenia i przechodził do całej potrawy ).
- Ziemniaki i cukinię układamy naprzemiennie w naczyniu ( jak na zdjęciu ), posypujemy z wierzchu szczyptą soli i czosnku suszonego.
- Z mleka, serka, jajka i przypraw robimy jednolity sos ( można zrobić to w garnuszku, by serek łatwiej się rozpuścił ), którym polewamy ziemniaki i cukinię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.
dominika
9 lat temuWygląda pysznie! Cukinię uwielbiam więc już niedługo wyląduje na moim stole ta propozycja 🙂