Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

4.1/5 - (64 oceny)
Pomysł na zastąpienie zwykłych, tłuczonych ziemniaków do obiadu. Dzisiejsza zapiekanka nie dość, że smakuje bardzo dobrze, to zachwyca też swoim wyglądem. Idealna na rodzinne obiady, lub imprezę. Goście będą zachwyceni - gwarantuję :)

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 5 większych ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • plastry boczku na spód( opcjonalnie )
  • 100g serka topionego
  • łyżeczka: czosnku suszonego, ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki: soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Cukinię kroimy w grubsze plastry ( jak ziemniaki ).
  2. Plastry boczku układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego ( chodzi o to by oddawał swój aromat podczas pieczenia i przechodził do całej potrawy ).
  3. Ziemniaki i cukinię układamy naprzemiennie w naczyniu ( jak na zdjęciu ), posypujemy z wierzchu szczyptą soli i czosnku suszonego.
  4. Z mleka, serka, jajka i przypraw robimy jednolity sos ( można zrobić to w garnuszku, by serek łatwiej się rozpuścił ), którym polewamy ziemniaki i cukinię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy do miękkości ziemniaków.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Zapiekanka z ziemniaków i cukinii zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. dominika

    9 lat temu

    Wygląda pysznie! Cukinię uwielbiam więc już niedługo wyląduje na moim stole ta propozycja 🙂