Kilka dni temu nawiązałam współpracę ze sklepem Emako.pl,
dzięki której dziś mogę cieszyć się ceramicznym naczyniem do zapiekania, oraz patelnią do mini naleśników.
Powyższe produkty będę testowała w swoim królestwie i dzieliła się z Wami moją opinią. Na pierwszy ogień poszło Ceramiczne naczynie żaroodporne.
Zdecydowałam się na nie głównie dlatego, iż posiadam w domu szklane żaroodporne naczynie, które z nieznanych nikomu przyczyn, pękło dziwnie w środku, po kilku wizytach w piekarniku i zmywarce. Jakie informacje o tym produkcie znajdziemy w sklepie ? - nadaje się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania,
- posiada piękny design,
- naczynie wykonane z grubej ceramiki, dzięki czemu wysoka temp. utrzymywana jest znacznie dłużej, niż w przypadku szklanych naczyń,
- pojemność 1200ml, wymiary: 28/15,5/6cm,
- można używać w piekarniku, mikrofali i myć w zmywarce. A jak to jest przy jego użytkowaniu ? Pierwsze co rzuca się nam w oczy i czym zachwyca od pierwszego wejrzenia, to faktycznie piękny design :) Kolor naczynia jest bardzo intensywny z fajnym przypalanym efektem od spodu, więc możemy w nim nie tylko zapiekać, ale i bezpośrednio podawać na stół, bo wizualnie robi na prawdę dobre wrażenie. Naczynie jest wykonane z grubej ceramiki i utrzymuje ciepło bardzo długo ( zapiekanka zostawiona na blacie kuchennym, była ciepła jeszcze ponad 1,5 godziny po zjedzeniu ). Kiedy otworzyłam paczkę od Emako, pomyślałam - ojej, ale małe..., ale wbrew pozorom, w użytkowaniu okazało się całkiem wydajne, bo zapiekanki wystarczyło na 2 dni, dla 3-osobowej rodzinki :)
Jedyne moje spostrzeżenie odnośnie użytkowania, to wysokość samego naczynia - mogłoby być nieco wyższe, bo zapiekanka miała zaledwie 3 warstwy, a jak widać na zdjęciach - wręcz wychodziła z naczynia :)
Na pewno będę go używała bardzo często, nie tylko do zapiekanek.
Myślę, że kolejną potrawą będzie jakieś ciasto i mięsko :) Zachęcam Was do wizyty w sklepie, bo produkty są bardzo ciekawe i w przystępnych cenach :)
Cena mojego naczynia żaroodpornego to 29,90 zł.
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 500g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 330ml śmietanki 30%
- 200g sera żółtego wędzonego
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich
- łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry.
- Gotujemy je na półtwardo. Odcedzamy i chwilę studzimy.
- Mięso podsmażamy kilka minut na patelni, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Przekładamy do miski.
- Na tej samej patelni, na odrobinie oleju, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, lub plastry.
- Na minutę przed końcem, dodajemy do cebuli pokrojony w plasterki czosnek.
- Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól, pieprz i łyżkę ziół prowansalskich, mieszamy dokładnie.
- Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą.
- Układamy kolejno: ziemniaki-posypujemy połową łyżki ziół prowansalskich, cebula z czosnkiem, wylewamy połowę sosu, następnie mięso mielone i posypujemy serem żółtym ( garść ), dalej układamy ziemniaki, polewamy resztą sosu i posypujemy resztą sera żółtego.
- Wkładamy zapiekankę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Aleksandra
10 lat temuJak nawiązałaś współpracę z tą firmą? Czy Ty do nich napisałaś, czy oni Ci zaproponowali? Pozdrawiam
Justyna Malczyk
10 lat temuSklep skontaktował się ze mną z propozycją współpracy, już jakiś czas temu.