Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji.
Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie.
Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)
Składniki:
- 700ml letniej wody
- 6 łyżek mąki owsianej
- 6 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- 12 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty
Przygotowanie:
- Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryte gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni.
- Zakwas mieszamy raz dziennie.
- Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.
Paula99
8 lat temuDzięki wielkie za ten przepis, tego szukałam 🙂