Smalec domowy

Oceń ten przepis!
Smalec zawsze robię sama, bo tylko wtedy jest idealnie przyprawiony, z dużą ilością cebulki, ze skwarkami :) Taki lubię najbardziej :) Wbrew pozorom sprawa bardzo prosta, a efekt wart poświęcenia :)

Składniki:

  • 1kg słoniny ( ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać smalcu )
  • 1 duże jabłko
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, vegeta
  • majeranek ( opcjonalnie )
  • Przygotowanie:

    1. Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę ( przyda się bardzo ostry nóż ). Pokrojoną wrzucamy do garnka ( lub na jakąś głębszą patelnię ) i topimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    2. Cebulę i jabłko kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na osobnej patelni i razem z jabłkiem dorzucamy do smalcu, gdy już nam się ładnie wytopi ( będą widoczne skwarki, które swobodnie pływają ).
    3. Przyprawiamy nasz smalec solą, pieprzem i vegetą ( ja daję mniej więcej po pół łyżeczki soli i pieprzu, a łyżeczkę vegety ). Teraz też, jeżeli chcemy, możemy dodać majeranek. Gotowy smalec przelewamy do czystego słoika, lub innego naczynia i schładzamy, a potem wkładamy do lodówki by całkowicie zastygł

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Pizza – Ciasto na pizzę
    Pizza z chleba
    Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
    Sałatka grecka
    Fit majonez
    Sos tatarski
    Sałatka Gyros
    Domowe nachos – przepis jak zrobić

    Smalec domowy

    Smalec domowy to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Smalec domowy zdecydowanie polecam każdemu.

    Smakowało? Napisz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    BRAK KOMENTARZY

    Bądź pierwszy