Przepis na ten sernik znalazłam już jakiś czas temu na stronie kwestiasmaku, ale musiałam go mocno zmodyfikować, ponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ).
Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw - nie jest wyczuwalna :)
Składniki:
Spód brownie:
- 200g masła
- 200g czekolady mlecznej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 135g mąki pszennej
Masa serowa:
- 800g twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 250g puree z dyni
- 70ml kremówki 30%
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wierzch:
- szklanka świeżych jeżyn
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ).
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy.
Masa serowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni.
Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. - Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość.
Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa jest już gotowa. Masę wylewamy na spód brownie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Po 15 minutach temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik przez 90 minut.
Wierzch:
- Jeżyny rozdrabniamy z cukrem za pomocą blendera i na 20 minut przed końcem pieczenia, smarujemy wierzch sernika.
- Studzimy sernik stopniowo – po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na jakiś czas w środku, później lekko uchylamy drzwiczki, zostawiając sernik jeszcze wewnątrz piekarnika, a kiedy temperatura już znacznie opadnie, wyciągamy i studzimy, dopiero po tym czasie wkładamy sernik do lodówki ( najlepiej na całą noc ).
OneMoreCup
8 lat temuSmakowicie! Myślę, że ten sernik najlepiej pasuje do zielonej herbaty kwitnącej 🙂
Aga Milutka
9 lat temuFajowo wygląda 🙂
Niepieprz
9 lat temuAga, dziękuję 😉