Najlepsza, polska, tradycyjna, świąteczna sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa to klasyka wśród sałatek, która króluje w większości domów na święta Bożego Narodzenia, na Wielkanoc, czy wszelkiego rodzaju imprezach i domówkach. Najlepsza, łatwa i przepyszna sałatka jarzynowa.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 marchewki
- 2-3 małe korzenie pietruszki
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 1 mała puszka zielonego groszku
- około 100g majonezu
- około 100g śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki gotujemy nieobrane w osolonej wodzie do miękkości, ugotowane warzywa odstawiamy do przestudzenia. Jajka gotujemy na twardo, a ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Ugotowane warzywa i jajka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pokrojonych wcześniej składników, dorzucamy groszek.
- Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, łączymy z pokrojonymi warzywami i całość mieszamy dokładnie. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem indywidualnie do smaku. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24h ( najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą ). Kolejnego dnia jeśli jest taka potrzeba, można dołożyć do sałatki 1-2 łyżki majonezu.