Sałatka Gyros z kurczakiem, kapustą pekińską, korniszonami, kukurydzą i cebulą, a całość dopełniona pysznym sosem i ketchupem.
Sałatka Gyros to HIT wśród sałatek na imprezę! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę
Składniki:
- 450g piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- 1 mała czerwona cebula
- 150g kukurydzy
- 150g ogórków korniszonów
- pół kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z łyżką oleju i przyprawą do gyrosa, odstawiamy na godzinę. Po godzinie obsmażamy mięso na łyżce oleju, aż będzie rumiane i soczyste w środku, odstawiamy mięso do przestygnięcia.
- W międzyczasie kiedy mięso stygnie, szykujemy resztę składników. Kapustę kroimy w drobne paseczki, ogórki w mniejsze kawałeczki, lub kostkę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając od mięsa, które przekładamy na dno miski. Na mięso nakładamy cienką warstwę ketchupu, cebulę, korniszony, kukurydzę, sos śmietanowo-majonezowy i na wierzch posiekaną kapustę pekińską. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sałatkę choć robimy warstwowo, to zdecydowanie najlepiej smakuje wymieszana przed podaniem!