Przepis na pączki w wersji mini.
Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych.
Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły.
Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków.
Składniki:
- 270 g mąki
- 200 g białego sera
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zagniatamy razem w misce.
- Urywamy po kawałeczku, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej ( u mnie 170 st. )
- Podczas smażenia obracamy kilka razy nasze pączki, a gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym.
- Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
h
8 lat temubardzo szybkie i dobre
Andrzej
9 lat temuTakie mini pączki to rewelacja 🙂
Marta
11 lat temuCzłowiek na diecie a tutaj takie pyszności !
🙂