Szybka i co najważniejsze zdrowa zupa pomidorowa, z wykorzystaniem świeżych pomidorów.
Fajna propozycja na poniedziałkowy obiad ( z pozostałym z niedzieli rosołem ).
Teraz, w sezonie, kilogram pomidorów to w zasadzie ten sam koszt co słoik koncentratu, a smak takiej zupki, o niebo lepszy :)
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- 1kg pomidorów
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, maggi do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę, lub w ćwiartki.
- Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na odrobinie oliwy.
- Kiedy będzie już zeszklona, wrzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
- Zawartość patelni, smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pomidory się rozpadną.
- Wrzucamy smażone pomidory do garnka, miksujemy blenderem na gładko, wlewamy do nich gorący rosół i całość gotujemy przez około 10 minut. Zabielamy śmietanką.