Zupa pomidorowa na rosole, z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami.
Ciekawe urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki z makaronem.
Pulpeciki dzięki temu, że wrzucane są bezpośrednio do zupy, przechodzą jej smakiem i są bardzo soczyste.
Składniki:
- litr rosołu
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400g indyczego mięsa mielonego
- sól, pieprz,maggi
- garść świeżo posiekanej bazylii
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Przecedzony rosół podgrzewamy i kiedy będzie gorący dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Pod koniec na dosłownie kilka sekund, dorzucamy drobniutko pokrojony ząbek czosnku ( by tylko uwolnił swój aromat ).
- Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka z naszą zupą.
- Gotujemy na małym ogniu i w tym czasie zabieramy się za kulki mięsne.
- W misce mieszamy ze sobą dokładnie mięso, sól, pieprz i posiekaną bazylię.
- Formujemy małe kuleczki, takiej wielkości by mogły zmieścić się na łyżce i by można je zjeść na raz.
- U mnie były one wielkości małej łyżeczki i wyszło ich 32 sztuki.
- Mięsne pulpeciki wrzucamy do zupy ( surowe ) i całość gotujemy 20-30 minut na średnim ogniu.
- Na koniec w kubeczku mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i 1-2 chochelki gorącej zupy, zaprawiamy tym zupę i gotowe.