Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami

Oceń ten przepis!
Zupa pomidorowa na rosole, z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami. Ciekawe urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki z makaronem. Pulpeciki dzięki temu, że wrzucane są bezpośrednio do zupy, przechodzą jej smakiem i są bardzo soczyste.

Składniki:

  • litr rosołu
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g indyczego mięsa mielonego
  • sól, pieprz,maggi
  • garść świeżo posiekanej bazylii
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Przecedzony rosół podgrzewamy i kiedy będzie gorący dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Pod koniec na dosłownie kilka sekund, dorzucamy drobniutko pokrojony ząbek czosnku ( by tylko uwolnił swój aromat ).
  3. Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka z naszą zupą.
  4. Gotujemy na małym ogniu i w tym czasie zabieramy się za kulki mięsne.
  5. W misce mieszamy ze sobą dokładnie mięso, sól, pieprz i posiekaną bazylię.
  6. Formujemy małe kuleczki, takiej wielkości by mogły zmieścić się na łyżce i by można je zjeść na raz.
  7. U mnie były one wielkości małej łyżeczki i wyszło ich 32 sztuki.
  8. Mięsne pulpeciki wrzucamy do zupy ( surowe ) i całość gotujemy 20-30 minut na średnim ogniu.
  9. Na koniec w kubeczku mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i 1-2 chochelki gorącej zupy, zaprawiamy tym zupę i gotowe.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami

Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy