Przepis na placuszki z kaszy manny. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami, lub owocowym sosem.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na min. 30 minut. Można odstawić kaszę na noc, jeśli placuszki chcemy przygotować na śniadanie.
- Kiedy kasza manna wchłonie mleko, dodajemy do niej masło, esencję, jajka i cukier puder. Mieszamy łyżką do połączenia się całości. Jeśli chcesz, by placuszki były bardziej puchate i delikatne, dodaj do kaszy tylko żółtka, a białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z resztą składników bez zmian.
- Na rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i na małym ogniu, smażymy placuszki z obu stron, do momentu ich zezłocenia się.
Ewa
5 lat temummmm….pychotka