Płaskie, okrągłe i wypiekane placki z sosem pomidorowym i dodatkami jakie każdy lubi. O czym mowa? Oczywiście PIZZA :) Pizzę zna chyba każdy, jadł chyba każdy, Margherita, Pepperoni, Hawajska :)
Składniki na ciasto:
- 25g drożdży lub 8g drożdży instant
- 250g mąki na pizzę (typ 00)
- 150ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżka oliwy
Dodatki:
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- 400g sera żółtego
- wędliny, kabanosy, parówki
- sos pomidorowy, lub ketchup
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie ciasta na pizzę:
- Drożdże świeże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki na pizzę oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia [uwaga: rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o około 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć reszcze raz, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić].
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać rozczyn. Ciągle zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2-3 minuty mieszać składniki, pod koniec ugniatania dodając oliwę.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (do ugniatania można użyć mikser planetarny).
- Wyrobione ciasto na pizzę włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na około 7 minut pod ściereczką.
- Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając grubsze brzegi. Ciasto na pizzę sprężynuje, dlatego najlepiej rozciągać je etapami.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez około 10 minut.
Bogumila
2 lata temuSuper przepis