Pierogi z surowymi ziemniakami to miła odmiana jeśli chodzi o propozycje pierogowe. Nie smakują jak ruskie, ani jak z kapustą, w smaku są zupełnie inne niż wszystkie, całkowicie odmiennie i wyjątkowe.
Do tych nietypowych pierogów, zachęcił mnie jakiś czas temu Kuba Kuroń, który wrzucił na Instagrama zdjęcie swoich obsmażuchów, właśnie z surowymi, tartymi ziemniakami. No nie sposób było przejść obok nich obojętnie i to właśnie od niego zaczerpnęłam przepis, wiedząc, że będzie idealnie dopracowany. Nie pomyliłam się ;)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 50g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150ml gorącej wody
Farsz:
- 200g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 1kg ziemniaków
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy boczek na odrobinie oleju, w głębokiej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, mieszamy i podsmażamy razem, do momentu aż cebula również będzie ładnie podsmażona, zarumieniona. Do podsmażonego boczku z cebulą, dodajemy starte ziemniaki mieszamy i całość często mieszając, podduszamy około 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy gorącą wodę, zagniatając ciasto do momentu kiedy będzie jednolite i gładkie. Owijamy ciasto folią, odkładamy na 10-15 minut.
- Wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy kółka szklanką, lub obręczą, nakładamy na każde kółko po 1 łyżeczce farszu, sklejamy pierogi. Sklejone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, na małym ogniu, a od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3-4 minutki.
Dorota
6 lat temuwygladaja pysznie zapraszam do mnie skladniki naszykowane
Niepieprz
6 lat temuNie ma problemu, w tygodniu wpadam na lepienie 😉