Pierogi z kiełbasą i ziemniakami

4/5 - (47 ocen)
Dziś pierogi inaczej. Z kiełbasą, ziemniakami i wędzonym boczkiem, dzięki któremu są bardzo aromatyczne. Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem i zapachem wędzonki, to proponuję zastąpić boczek zwykłym, bo naprawdę czuć ten aromat podczas jedzenia :)

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka bardzo ciepłej wody
  • łyżeczka soli
Farsz:
  • 600g dobrej jakości kiełbasy
  • 200g boczku wędzonego
  • 1kg ziemniaków gotowanych, dobrze ugniecionych, lub przeciśniętych przez praskę
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i szklankę wody. Odstawiamy na chwilkę by odpoczęło, przykryte wilgotną ściereczką.
  2. Zagniatamy ciasto.
  3. Wałkujemy cienko, szklanką wykrawamy krążki.
  4. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
  5. Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor boczek. Usmażony ( bez tłuszczu ) przekładamy do miski.
  6. Na tej samej patelni smażymy kolejno kiełbasę, również na rumiano. Usmażoną dodajemy do boczku.
  7. Cebulę szklimy
  8. Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( ja zrobiłam to blenderem, też dał radę ).
  9. Masę mięsną łączymy z ugniecionymi, lub przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy zeszkloną cebulę i przyprawiamy paprykami, solą i pieprzem.
  10. Tak przygotowany farsz, nakładamy na gotowe krążki z ciasta, zlepiamy dowolną technika i gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pierogi z kiełbasą i ziemniakami

Pierogi z kiełbasą i ziemniakami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierogi z kiełbasą i ziemniakami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy