Dziś pierogi inaczej. Z kiełbasą, ziemniakami i wędzonym boczkiem, dzięki któremu są bardzo aromatyczne.
Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem i zapachem wędzonki, to proponuję zastąpić boczek zwykłym, bo naprawdę czuć ten aromat podczas jedzenia :)
Składniki:
Ciasto:- 3 szklanki mąki
- szklanka bardzo ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 600g dobrej jakości kiełbasy
- 200g boczku wędzonego
- 1kg ziemniaków gotowanych, dobrze ugniecionych, lub przeciśniętych przez praskę
- 2 cebule
- 1,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i szklankę wody. Odstawiamy na chwilkę by odpoczęło, przykryte wilgotną ściereczką.
- Zagniatamy ciasto.
- Wałkujemy cienko, szklanką wykrawamy krążki.
- Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
- Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor boczek. Usmażony ( bez tłuszczu ) przekładamy do miski.
- Na tej samej patelni smażymy kolejno kiełbasę, również na rumiano. Usmażoną dodajemy do boczku.
- Cebulę szklimy
- Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( ja zrobiłam to blenderem, też dał radę ).
- Masę mięsną łączymy z ugniecionymi, lub przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy zeszkloną cebulę i przyprawiamy paprykami, solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz, nakładamy na gotowe krążki z ciasta, zlepiamy dowolną technika i gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.