Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym, mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy ?
Składniki:
Ciasto na pierogi ruskie:
- 600g mąki pszennej
- 300ml wrzątku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz na pierogi ruskie:
- 500g ziemniaków
- 500g twarogu
- 1 duża cebula
- świeżo zmielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Farsz na pierogi ruskie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodajemy rozgnieciony twaróg i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ).
- Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie:
- Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy ręką, do momentu, aż ciasto utworzy gładką, jednolitą kulę. Wkładamy zagniecione ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut.
- Po 30 minutach, wyciągamy ciasto z woreczka na lekko oprószony mąką blat i wałkujemy na cieniutki placek. Szklanką wykrawamy kółka, na każde nakładamy mniej więcej łyżkę farszu, składamy na pół i zaciskamy brzegi, by farsz podczas gotowania nie wydostał się z pieroga ;).
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę, mieszamy delikatnie i gotujemy pierogi od ponownego zagotowania się wody, przez 3-4 minuty.
- Pierogi podajemy z podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami, lub z kwaśną śmietaną.
Anonim
5 lat temuNaprawde idealne !
hania
5 lat temunajlepsze pierogi ruskie robiła moja babcia, a te bardzo je przypominają 🙂 🙂
grażynka
5 lat temuprzepis na ciasto na pierogi jest nieziemski. Bede każe pierogi robiła z tym ciastem.
Niepieprz
5 lat temuGrażynka, dobre ciasto w pierogach to zawsze połowa sukcesu ?
Ema
5 lat temuWyglądają zachecajaco. Lubię miękkie i cienkie ciasto
Sandra
5 lat temuPyszne! Będą u mnie królowały na święta, chyba w podwójnej porcji niż zwykle
MONKA
5 lat temuAPETYCZNIE WYGLĄDAJĄ 😉 UWIELBIAM PIEROGI RUSKIE
Krysia
5 lat temuNajlepsze jakie jadłam. W końcu polubiłam robić pierogi tylko mam problem bo rodzina już zapowiedziała że chcą częściej haha
Asia
5 lat temuKocham pierogi ruskie ?
Niepieprz
5 lat temuWszyscy je kochają 🙂