Pieczarki faszerowane dobre na każdą okazję, a że pochodzą z serii pysznych, szybkich i prostych, możemy je przyrządzić na kolację, przyjęcie, imprezę w gronie znajomych ale i użyć jako dodatek do obiadu.
Pięknie komponują się również na świątecznym stole, a teraz gdy sezon grillowy w pełni, upieczone na ruszcie będą idealnym daniem i urozmaiceniem przy boku kiełbasek.
Można nadziane pieczarki zamiast w piekarniku, usmażyć na patelni, będą bardziej chrupiące.
W takim wypadku każdą z osobna maczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, bądź oliwy ( chyba że nasza patelnia nie wymaga użycia tłuszczu ).Pieczarki faszerowane
Składniki:
Przygotowanie:
- Na początek kroimy cebulę w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju. Pieczarki pozbawiamy nóżek, które od razu siekamy w kostkę, a kapelusze odkładamy na bok. Gdy tylko cebulka nam się lekko zeszkli, wrzucamy do niej posiekane nóżki pieczarek i wszystko razem podsmażamy, przyprawiając w tym momencie solą, pieprzem, oraz ziółkami. W międzyczasie kroimy sobie szczypior, ogórki w kosteczkę i ścieramy ser na tarce o grubych oczkach.
- Zawartość naszej patelni łączymy z ogórkami. Odpalamy piekarnik na 180 st. Teraz zostało nam tylko wypełnić kapelusze gotowym farszem i posypać z wierzchu żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Ewelina
12 lat temuU mnie w domu „Pioeczarki faszerowane”robią prawdziwą furorę w śród znajomych!!!!
Polecam bo naprawde wyśmienite:-) Justynko gratulacje 🙂
Justyna
12 lat temuDziękuję i cieszę się, że smakują 😉