Pieczarki faszerowane

Oceń ten przepis!
Pieczarki faszerowane dobre na każdą okazję, a że pochodzą z serii pysznych, szybkich i prostych, możemy je przyrządzić na kolację, przyjęcie, imprezę w gronie znajomych  ale i użyć jako dodatek do obiadu. Pięknie komponują się również na świątecznym stole, a teraz gdy sezon grillowy w pełni, upieczone na ruszcie będą idealnym daniem i urozmaiceniem przy boku kiełbasek. Można nadziane pieczarki zamiast w piekarniku, usmażyć na patelni, będą bardziej chrupiące. W takim wypadku każdą z osobna maczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, bądź oliwy ( chyba że nasza patelnia nie wymaga użycia tłuszczu ).Pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 10 większych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki kiszone ( bądź konserwowe- wg uznania )
  • ser żółty w kostce
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Przygotowanie:

    1. Na początek kroimy cebulę w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju. Pieczarki pozbawiamy nóżek, które od razu siekamy w kostkę, a kapelusze odkładamy na bok. Gdy tylko cebulka nam się lekko zeszkli, wrzucamy do niej posiekane nóżki pieczarek i wszystko razem podsmażamy, przyprawiając w tym momencie solą, pieprzem, oraz ziółkami. W międzyczasie kroimy sobie szczypior, ogórki w kosteczkę  i ścieramy ser na tarce o grubych oczkach.
    2. Zawartość naszej patelni łączymy z ogórkami. Odpalamy piekarnik na 180 st. Teraz zostało nam tylko wypełnić kapelusze gotowym farszem i posypać z wierzchu żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 10 min.

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Pizza – Ciasto na pizzę
    Pizza z chleba
    Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
    Sałatka grecka
    Fit majonez
    Sos tatarski
    Sałatka Gyros
    Domowe nachos – przepis jak zrobić

    Pieczarki faszerowane

    Pieczarki faszerowane to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Przekąski znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pieczarki faszerowane zdecydowanie polecam każdemu.

    Smakowało? Napisz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    2 komentarze

    1. Ewelina

      12 lat temu

      U mnie w domu „Pioeczarki faszerowane”robią prawdziwą furorę w śród znajomych!!!!
      Polecam bo naprawde wyśmienite:-) Justynko gratulacje 🙂