Pomysł na lekki, zdrowy obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku.
Przepis zaczerpnięty od Asi z bloga kwestiasmaku :)
Składniki:
- 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 ząbki czosnku
- po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
- 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 100g sera feta ( opcjonalnie )
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn.
- W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami.
- Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak ” zwiędnie ” i gotowe. Na koniec jeśli całość wydaje Ci się odrobinkę za sucha, można dodać jeszcze łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów
Krzyś
7 lat temuAle słoneczny obiadek. Wygląda bardzo zachęcająco!