Paluchy serowo-paprykowe

5/5 - (45 ocen)
Paluchy serowo-paprykowe to świetna przekąska. Idealna do piwka, na imprezę, czy po prostu do przegryzienia przed tv :) Koniecznie z sosem czosnkowym, lub innym, ale sos musi być. U mnie sprawdziły się przy piwku, w sobotni wieczór. Podobno niektórzy podają je również do zup, ale tego nie próbowałam i chyba nie będę ;) U mnie paluchy z sosem czosnkowym

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • około pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 125g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie otwieramy i rozwijamy. Przyprawiamy całe papryką mieloną.
  2. Na połowie ciasta rozkładamy starty ser żółty i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy dłonią.
  3. Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi i ewentualnie jeszcze papryką.
  4. Kroimy około centymetrowe paski i łapiąc za końce, zwijamy w przeciwne strony, tworząc spiralkę.
  5. Układamy nasze spiralki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tym który został nam po cieście francuskim i pieczemy w piekarniku, w 180 st., do momentu zarumienienia ( u mnie trwało to około 20 minut ).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Sałatka grecka
Fit majonez
Sos tatarski
Sałatka jarzynowa
Sałatka Gyros
Domowe nachos – przepis jak zrobić
Chipsy ziemniaczane – przepis
Ciasto 3 bit

Paluchy serowo-paprykowe

Paluchy serowo-paprykowe to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Sylwester znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Paluchy serowo-paprykowe zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy