Paluchy serowo-paprykowe to świetna przekąska. Idealna do piwka, na imprezę, czy po prostu do przegryzienia przed tv :) Koniecznie z sosem czosnkowym, lub innym, ale sos musi być.
U mnie sprawdziły się przy piwku, w sobotni wieczór.
Podobno niektórzy podają je również do zup, ale tego nie próbowałam i chyba nie będę ;) U mnie paluchy z sosem czosnkowym
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- około pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 125g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie otwieramy i rozwijamy. Przyprawiamy całe papryką mieloną.
- Na połowie ciasta rozkładamy starty ser żółty i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy dłonią.
- Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi i ewentualnie jeszcze papryką.
- Kroimy około centymetrowe paski i łapiąc za końce, zwijamy w przeciwne strony, tworząc spiralkę.
- Układamy nasze spiralki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tym który został nam po cieście francuskim i pieczemy w piekarniku, w 180 st., do momentu zarumienienia ( u mnie trwało to około 20 minut ).