Majonez domowej roboty smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku ?
Przygotowanie majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecie :)
A biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to majonez zrobić możemy w każdej chwili :)
Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana ?
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu, lub soku z cytryny
- 270-300ml oleju
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
- W misce umieszczamy wszystkie składniki na majonez, poza olejem.
- Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując, zaczynamy wlewać olej.
- Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.
- Miksujemy do wyczerpania się oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Marta
11 lat temudomowy majonez najlepszy !
Justyna
11 lat temuOj zdecydowanie 🙂