Majonez domowej roboty

4.4/5 - (33 oceny)
Majonez domowej roboty smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku ? Przygotowanie majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecie :) A biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to majonez zrobić możemy w każdej chwili :) Zdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana ?

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu, lub soku z cytryny
  • 270-300ml oleju
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
  2. W misce umieszczamy wszystkie składniki na majonez, poza olejem.
  3. Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując, zaczynamy wlewać olej.
  4. Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.
  5. Miksujemy do wyczerpania się oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Majonez domowej roboty

Majonez domowej roboty to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Majonez domowej roboty zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



2 komentarze

  1. Marta

    11 lat temu

    domowy majonez najlepszy !