Gulasz z serc drobiowych - przez wielu nie lubiany, a wręcz nie tolerowany :) Ja sama nigdy nie przepadałam za sercami, żołądkami, wątróbkami itp. - zmora mojego dzieciństwa.
A teraz kupuję, gotuję i jem ( i to ze smakiem ) ;) Zmienia się, kiedy zaczyna się gotować samemu, dla swojej rodziny :) Gulasz przepyszny, delikatny, bardzo dobry :)
Składniki:
- 1kg serc drobiowych
- 1 cebula
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka vegety domowej roboty
- 2 ząbki czosnku
- mąka ( do zagęszczenia sosu )
- łyżka masła ( do podsmażenia )
- sól, pieprz, maggi do smaku
Przygotowanie:
- Serca myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół ( można też zostawić w całości ).
- Podsmażamy je na oliwie z dodatkiem łyżki masła, przez mniej więcej 10 minut, na średnim ogniu.
- Podsmażone serca przekładamy do garnka, a na patelnię, na której się smażyły, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zeszkloną dodajemy do serc.
- Serca z cebulką zalewamy wodą ( tyle by je zakryła ), dodajemy liście, ziele angielskie, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, maggi i vegetą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
- Kiedy nasze serca są już miękkie, możemy dodać odrobinę mąki, by trochę zagęścić sos ( w zależności jaki lubimy ) i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Nikodem
1 rok temuSuper gulasz prosty do zrobienia
Weronika.
1 rok temuTomasiak
Ala
2 lata temuSuper
Tadeusz rruzlo
3 lata temuSuper
Jadzia
3 lata temuSuper smaczne szybko zrobione do tego ziemniaki puree sałatka z buraków palce lizac
Zbigniew
3 lata temuBardzo lubię gularz serc
Agata
3 lata temuKroje serca w poprzek wychodzą ładne koleczka dzieci to bardziej przekonuje i serca szybciej dochodzą. Przepis super. Pozdrawiam
Andi
3 lata temuProsty i wygodny
iwona
4 lata temusuper
Anonim
8 lat temuTez bardzo lubie tylko maka posypuje serca jak sie podsmaza zeby razem maka sie podpiekla i pozniej lekko podlewam woda maka sie sama rozprowadza zamieszam znowu dolewam wody az bedzie wodniste bez grudek mieszam i zostawia. Juz do ofparowania wody.sos sam gestnieje:-) 🙂 🙂 🙂 🙂
Niepieprz
8 lat temuBardzo dobry pomysł 🙂
Wrocek
4 lata temuWszystkie podroby, czy serca czy pipki podsmażam z maką wraz z przyprawami… Sosy są o niebo lepsze…. Gestnieja same jak wspominasz a samo mięsko o niebo lepsze. Pozdrawiam i polecam.
Aneta
9 lat temuJa dodalam jeszcze pieczarki,moj maz ktory nie byl fanem podrobow ciagle pyta kiedy bedzie gulasz z serc
Niepieprz
9 lat temuAneta, świetnie 🙂 Bardzo się cieszę, że gulasz smakował 🙂
lidka
9 lat temuGulasz jest pyszny,właśnie zajadam,dzięki za przepis!!!
Waldi
10 lat temuJuż od dłuższego czasu myślę o takim gulaszu do kaszy gryczanej i… brakowało mi odwagi ale po zdjęciach i komentarzach widzę, że trzeba spróbować
Asia
11 lat temuIle mniej więcej czasu mają się gotować?
Justyna Malczyk
11 lat temuU mnie zawsze jest to godzinka 🙂
Monika
11 lat temuPychaaaaa ! 🙂
Anka
11 lat temuDobry przepis, gulasz wychodzi naprawdę smaczny 🙂