Przepis na szybki obiad, czyli gulasz z piersi kurczaka z papryką. Gulasz z piersi kurczaka podać możemy z kaszą, ryżem, czy ziemniakami.
Składniki:
- 600g piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 0.5 papryki żółtej
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 por ( tylko jasna część )
- 800ml bulionu
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki tłuszczu ( masło/olej/oliwa - wg uznania ). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w plasterki, dodając pod koniec posiekany czosnek i pokrojone w kostkę, lub paski papryki.
- Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki, a na patelni smażymy pokrojone w paski, przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką piersi kurczaka. Kiedy piersi będą już podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy całość 10 minut na średnim ogniu.
- Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zagęścić sos mąką. W tym celu mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu, mieszamy i chwilę gotujemy, by całość zgęstniała.
Justyk
4 lata temuNaprawdę bardzo smaczny gulasz. Polecam 🙂
Barbara
5 lat temuWspaniały przepis na gulasz! Sama robię taki często i jest świetny. Wcale nie musi byc zawsze wieprzowina, z kurczaka jest rownie pyszny
Asia
5 lat temutaki gulasz sama robię również w domu. to lżejsza wersja niż z wieprzowiną a taka pyszna