Grzanki ze szpinakiem - fajna przekąska na imprezę, lub pyszna kolacja na ciepło :)
Dla mnie zdecydowania opcja druga, czyli ciepła, smaczna i zdrowa kolacja dla całej rodziny :)
Składniki:
- bagietka
- świeże liście szpinaku
- świeży czosnek
- ser mozzarella
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone liście szpinaku, wrzucamy na suchą patelnię i mieszamy do momentu, kiedy szpinak zmięknie, pomniejszy swoją objętość, a cała woda, którą puści, odparuje. Solimy. Szpinak powinien być miękki, ale nadal zielony.
- Bagietkę kroimy na kromeczki, opcjonalnie smarujemy cienką warstwą masła ( idealne będzie czosnkowe ).
- Na każdą kromeczkę nakładamy szpinak, na niego po 2-3 plasterki świeżego czosnku, posypujemy pieprzem, a na wierzch układamy cienki plasterek mozzarelli.
- Wierzch warto oprószyć ziołami prowansalskimi, ale nie jest to konieczne.
- Tak przygotowane mini kanapeczki ze szpinakiem, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika i pieczemy, do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy na ciepło.
Sylwia
6 lat temuSą bardzo pyszne 🙂 na pewno zrobię je nie raz :))
Błażej
8 lat temuMój syn uwielbia szpinak 😉
piegusek
8 lat temuwspaniałe grzanki- porywam kilka bo na jednej na pewno się nie skończy 🙂
piegusek
8 lat temuwspaniałe grzanki-porywam kilka bo na jednej na pewno się nie skończy 🙂