Dyniowa rolada z nutą cynamonu i delikatnym kremem na bazie serka - typowy jesienny deser :)
Składniki:
Ciasto dyniowe:- szklanka mąki pszennej
- 3 jaja
- 2/3 szklanki puree z dyni
- szklanka cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
- 100g miękkiego masła
- 0,5-1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200st.
- W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy i odstawiamy.
- W drugiej misce łączymy całe jaja z dynią. Mieszamy dokładnie.
- Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy dokładnie, na jednolitą masę.
- Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy ciasto równomiernie na blachę, pokrywając ją całą.
- Pieczemy ciasto 15 minut w 200st.
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i razem z papierem do pieczenia kładziemy na suchej, czystej ściereczce.
- Zwijamy ciasto w ściereczkę, wzdłuż dłuższego boku, nadając kształt rolady. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
- Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
- Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem na całej powierzchni, a następnie delikatnie z powrotem zwijamy w roladę, jednocześnie pozbywając się z ciasta papieru.
- Gotową, zawiniętą roladę z kremem, owijamy w ściereczkę, lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Marta
7 lat temuŚwietny przepis. Muszę go wypróbować. Ze składników tylko dyni brak w domu 🙂
Mariusz
7 lat temuCiasto wyszło pyszne. Świetny przepis. Miałem trochę problemu ze zwinięcie rolady, ale i tak wyszło pysznie.
Mama Urwisa
7 lat temuBardzo lubię rolady i mój mąż robi genialne, ale takiej nie miałam okazji jeść , ale bardzo chętnie to zmienię 🙂
Markiza
7 lat temuRobilam na weekendowa wizyte gosci i bardzo fajne, korzenne. Rzecywiscie takie jesienne bardzo