Drożdżowe racuchy wszyscy znamy głównie z dodatkiem jabłek, a racuchy z gruszkami to na prawdę pyszna, słodka propozycja dla każdego łasucha :)
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 gruszki
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, ciepłe mleko i połowę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Po 20 minutach dosypujemy do miski resztę mąki, wbijamy całe jajko, ponownie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
- Do gotowego, wyrośniętego ciasta, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażymy małe racuszki, do chwili aż się ładnie zarumienią.