Domowy ser żółty

Oceń ten przepis!
Świetna sprawa zrobić swój, domowy ser żółty ;) Oczywiście nie jest to taki ser, jaki możemy kupić w sklepie, bo do takiego zapewne trzeba mieć odpowiednie warunki, ale jest domowy, więc pyszny :)
Mój, jeżeli chodzi o smak, wyszedł lekko pikantny, za sprawą papryczki chili, a jego konsystencja? Coś pomiędzy kupnym serem żółtym, a twardszym serkiem topionym.
Można go kroić, ścierać na tarce, fajnie się też topi na grzankach, czy pizzy :)

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 2%
  • 500g twarogu
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli (ilość indywidualna, wg własnego smaku)
  • kawałek suszonej papryczki chili

Przygotowanie:

  1. Mleko grzejemy, by było gorące (ale nie gotujemy!). Kiedy będzie już gorące, wrzucamy pokruszony twaróg (najlepiej i najwygodniej rozdrobnić go widelcem) i teraz gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, cały czas (lub co najmniej bardzo często) mieszając.
  2. Po pół godzinie przecedzamy ser przez sito, dokładnie odciskając pozostałą wodę. Twaróg zostawiamy do ostygnięcia, a wodę możemy już wylać.
  3. Kiedy wystygnie, przekładamy go do garnka (rozdrabniamy widelcem raz jeszcze), solimy, dodajmy sodę, jajko i ewentualnie inne przyprawy (u mnie była to właśnie papryczka). Dokładnie mieszamy.
  4. Teraz mamy dwie możliwości. Jedna to stawiamy nasz ser znowu na malutkim ogniu i mieszamy aż powstanie tzw. „glut” , ale istnieje prawdopodobieństwo, że może nam się przypalić.
  5. I druga (tę właśnie ja wybrałam) – wkładamy nasz garnek z serem, do większego garnka, w której gotuje się woda (czyli inaczej kąpiel wodna) i wtedy mieszamy nasz ser do powstania ” gluta „.
  6. Trwa to 5-10 minut.
  7. I w tym momencie kończy się nasza przygoda z serem. Teraz przekładamy go do pojemniczka, w którym chcemy ser przechowywać, mocno i dobrze dociskamy.
  8. Zostawiamy do wystygnięcia, a gdy nie będzie już ciepły, chowamy do lodówki (najlepiej na noc).

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Chleb tostowy – szybki i łatwy
Jogurt naturalny z gruszką i prażonymi płatkami owsianymi
Owsianka z prażonymi jabłkami i orzechami
Twarożek z jogurtów greckich
Pasztet jajeczny
Puszyste naleśniki z serem

Domowy ser żółty

Domowy ser żółty to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Śniadanie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Domowy ser żółty zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Kinga

    9 lat temu

    Witam, mam pytanie. ..Robiłam sama ser biały i potem z niego żółty, ale już nie oddziela łam serwatki jak jest to w przepisach bo przecież ser biały robiłam poprzez wytracenie skrzepu i oddzielenie serwatki wiec pomyślałam że to bez sensu. Ale ser żółty mi nie zgestnial i wyszła taka papka mimo

  2. Izek

    11 lat temu

    lepiej zrobić domowy, niż kupować te sklepowe podróbki..

  3. Justyna

    11 lat temu

    Tutaj może też papryka miała swój udział 🙂 Składniki składnikom nie równe, każdemu wyjdzie inaczej, mimo iż wszyscy używamy twarogu i żółtka 🙂

  4. Marta

    11 lat temu

    teraz tak myślę dlaczego mój taki żółty nie wyszedł ? następnym razem dam dwa żółtka od pani z targu 🙂