Przepis na domowej roboty ketchup z pomidorów, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Domowy ketchup smakuje nieporównywalnie lepiej od tych kupnych, a przede wszystkim skład niczym nas nie zaskoczy. Przepis na ketchup jest bardzo łatwy, więc nie powinny obawiać się go nawet osoby początkujące w kuchni.
Z podanej ilości składników, wychodzą mi 4 słoiczki ketchupu, o poj. 0,315l
Składniki:
- 2kg pomidorów odmiany " lima "
- 5 ząbków czosnku
- 1.5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 4 goździki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
- Z umytych pomidorów usuwamy twarde szypułki, kroimy pomidory na połówki, lub mniejsze kawałki. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku, pieprz, kolendrę i goździki. Stawiamy garnek na gazie i całość gotujemy około 40 minut, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
- Po 40 minutach, kiedy pomidory się rozgotują, rozdrabniamy je blenderem, na gładki pomidorowy sos, który przecieramy przez sitko, tak, by na sicie zostały tylko skórki i nasionka. Przetarte pomidory przelewamy do wysokiego garnka, dodajemy cukier, paprykę ostrą, sól i ocet. Stawiamy garnek na gazie i co jakiś czas mieszając, gotujemy ketchup około 1 godziny, w zależności od tego jak gęsty chcemy uzyskać ketchup.
- Gotowy, gorący ketchup przekładamy do wcześniej wyparzonych, jeszcze gorących słoików, zakręcamy mocno każdy słoik i odwrócone do góry dnem, ustawiamy na ściereczce. Przykrywamy słoiki drugą ściereczką, lub kocem i tak zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gość.Gosia K. z Warszawy. Poland
2 lata temuSmaczny ,i bez szkodliwych konserwantów.Polecam
croll
5 lat temuWszystko co z pomidorami jem od razu! Każdy polak powinien jeść dużo pomidorów codziennie.