Ciasto z truskawkami na kefirze

4.2/5 - (187 ocen)
Przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami na kefirze naturalnym, lub zamiennie, na maślance. Dzięki dodatkowi kefiru, ciasto jest idealnie wilgotne i pozostaje takie na długo.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g truskawek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w grube plastry.
  2. Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą masę.
  3. Dodajemy resztę składników, poza truskawkami i miksujemy całość do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  4. Blachę 21x21cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto wyrównując jego powierzchnię.
  5. Układamy na wierzchu truskawki pokrojone w plastry i wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy ciasto około 50 minut.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Ciasto z truskawkami na kefirze

Ciasto z truskawkami na kefirze to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciasto z truskawkami na kefirze zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



14 komentarzy

  1. Ewa

    3 lata temu

    Nie jestem fanką słodkiego ale upiekłam bo mąż lubi. Super ciasto . Zero roboty. Serdecznie polecam

  2. Krystyna

    4 lata temu

    Super wyrosło nawet z mrożonymi malinami. Mufinki tez wyszły. Polecam serdecznie!

  3. Ewa

    4 lata temu

    Piekłam z truskawkami i jogurtem owocowym pitnym. Smaczne. Dziś piekę z czereśniami. Zaraz się przekonam, które smaczniejsze.

  4. ola

    6 lat temu

    szybko i prosto, fajnie

  5. Seba

    6 lat temu

    Super przepis

  6. Zasmakuj Kuchni

    7 lat temu

    Justyna,

    więc poznajmy się! TO DLA CIEBIE – tylko truskawki zamieniłam na maliny, a kefir na ser twarogowy – nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę 🙂 PYSZNE!!! jak większość Twoich przepisów.

    Zapraszam do wspólnego gotowania 😉 Ania Kater – Zasmakuj Kuchni

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Noo proszę ? To się nazywa wejście z grubej rury ?
      Ciasto wygląda przepysznie, kocham maliny ?
      Zastanawiałam się przedtem gdzie się podziałaś, taka była cisza, a to było wielkie pieczenie ?

      Dziękuję Aniu za zdjęcie, za komentarz i za to, że tutaj jesteś ?

    • Monika

      5 lat temu

      Niestety drugi raz i zakalec…

  7. Weronika

    7 lat temu

    Jakie wymiary foremki? 😛

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Weronika, tak jak napisałam pod składnikami, wymiary blaszki, w której piekłam ciasto, to 21x21cm 🙂

      Pozdrawiam!

      • Weronika

        7 lat temu

        Przepraszam, nie zauważyłam 🙂 Na tortownicy 22 cm średnicy powinno też wyjść?

        • Niepieprz

          7 lat temu

          Nic się nie stało :*
          Wyjdzie jak najbardziej, może być ewentualnie trochę wyższe 😉
          Czekam na relację po pieczeniu i może jakieś zdjęcie 😉 ?

      • Weronika

        7 lat temu

        Czekam tylko na świeżą dostawę truskawek i zabieram się za pieczenie 🙂 Napewno dokonam małej modyfikacji, a mianowicie cukier zastąpie ksyliotelem i zamiast zwykłej pszennej mąki użyje orkiszowej. Jaka powinna być mniej więcej konsystencja ciasta przed pieczeniem i składniki wszystkie oczywiście w temperaturze pokojowej?

        Pozdrawiam ?

        • Niepieprz

          7 lat temu

          Konsystencja powinna być lekko gęsta, tak by utrzymać truskawki na powierzchni, a składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej 🙂
          Ja często piekę to ciasto spontanicznie i wyciągam składniki prosto z lodówki 🙂