Przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami na kefirze naturalnym, lub zamiennie, na maślance.
Dzięki dodatkowi kefiru, ciasto jest idealnie wilgotne i pozostaje takie na długo.
Składniki:
- 3 jajka
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g truskawek
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w grube plastry.
- Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą masę.
- Dodajemy resztę składników, poza truskawkami i miksujemy całość do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
- Blachę 21x21cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto wyrównując jego powierzchnię.
- Układamy na wierzchu truskawki pokrojone w plastry i wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ciasto około 50 minut.
Ewa
3 lata temuNie jestem fanką słodkiego ale upiekłam bo mąż lubi. Super ciasto . Zero roboty. Serdecznie polecam
Krystyna
4 lata temuSuper wyrosło nawet z mrożonymi malinami. Mufinki tez wyszły. Polecam serdecznie!
Ewa
4 lata temuPiekłam z truskawkami i jogurtem owocowym pitnym. Smaczne. Dziś piekę z czereśniami. Zaraz się przekonam, które smaczniejsze.
ola
6 lat temuszybko i prosto, fajnie
Seba
6 lat temuSuper przepis
Zasmakuj Kuchni
7 lat temuJustyna,
więc poznajmy się! TO DLA CIEBIE – tylko truskawki zamieniłam na maliny, a kefir na ser twarogowy – nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę 🙂 PYSZNE!!! jak większość Twoich przepisów.
Zapraszam do wspólnego gotowania 😉 Ania Kater – Zasmakuj Kuchni
Niepieprz
7 lat temuNoo proszę ? To się nazywa wejście z grubej rury ?
Ciasto wygląda przepysznie, kocham maliny ?
Zastanawiałam się przedtem gdzie się podziałaś, taka była cisza, a to było wielkie pieczenie ?
Dziękuję Aniu za zdjęcie, za komentarz i za to, że tutaj jesteś ?
Monika
5 lat temuNiestety drugi raz i zakalec…
Weronika
7 lat temuJakie wymiary foremki? 😛
Niepieprz
7 lat temuWeronika, tak jak napisałam pod składnikami, wymiary blaszki, w której piekłam ciasto, to 21x21cm 🙂
Pozdrawiam!
Weronika
7 lat temuPrzepraszam, nie zauważyłam 🙂 Na tortownicy 22 cm średnicy powinno też wyjść?
Niepieprz
7 lat temuNic się nie stało :*
Wyjdzie jak najbardziej, może być ewentualnie trochę wyższe 😉
Czekam na relację po pieczeniu i może jakieś zdjęcie 😉 ?
Weronika
7 lat temuCzekam tylko na świeżą dostawę truskawek i zabieram się za pieczenie 🙂 Napewno dokonam małej modyfikacji, a mianowicie cukier zastąpie ksyliotelem i zamiast zwykłej pszennej mąki użyje orkiszowej. Jaka powinna być mniej więcej konsystencja ciasta przed pieczeniem i składniki wszystkie oczywiście w temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam ?
Niepieprz
7 lat temuKonsystencja powinna być lekko gęsta, tak by utrzymać truskawki na powierzchni, a składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej 🙂
Ja często piekę to ciasto spontanicznie i wyciągam składniki prosto z lodówki 🙂