Ciasto " Niebo " z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój ;)
Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko nieco czasu, by każda kolejna warstwa mogła stężeć.
Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 170g miękkiego masła
- 70g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Masa jabłkowa:
- 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem )
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
Krem orzechowy:
- 250g obranych orzechów włoskich
- 250ml gorącego mleka
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 80g masła
- 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia, wkładamy do miski i rozcieramy palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na prostokąt wielkości blachy 34x24cm, wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto,nakłuwamy gęsto widelcem. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 180st., wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut. Upieczony spód wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa jabłkowa:
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przekładamy do garnka, podgrzewamy około 5 minut na dość intensywnym ogniu. Zdejmujemy jabłka z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną masę jabłkową, przekładamy na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy masę jabłkową na spodzie, wkładamy do lodówki, by stężała.
- W międzyczasie kiedy masa jabłkowa tężeje, warto przygotować orzechy do kremu, ponieważ one również potrzebują nieco czasu, by przestygnąć.
Krem orzechowy:
- Orzechy rozdrabniamy w malakserze na gładką mąkę. Zalewamy zmielone orzechy gorącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do ich całkowitego ostygnięcia. Orzechy muszą mieć temperaturę pokojową!
- Masło z cukrem przekładamy do miski, miksujemy chwilę, do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Do tak utartego masła, w 3 partiach dodajemy namoczone orzechy, miksując dokładnie po każdej partii.
- Krem orzechowy wykładamy na stężałą już masę jabłkową. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Polewa czekoladowa:
- Składniki na polewę przekładamy do garnuszka, stawiamy na ogniu i mieszając co chwilę, czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, łącząc w jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, zostawiamy całość na ogniu, nie mieszając, by polewa intensywnie się gotowała, przez około 2-3 minuty. Odstawiamy polewę do przestygnięcia, może być lekko ciepła, ale nie gorąca.
- Na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową. Delikatnie łyżką rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni. Polewę dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ale nie jest to konieczne. Wkładamy ciasto do lodówki, by polewa stężała. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, kiedy całość nieco się przegryzie, a spód lekko zmięknie od jabłek.
Ela
1 rok temuSuper cischo
TOP 10 przepisów na ciasta • Przepisy
2 lata temu[…] 1. Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym […]
Św. Mateusz
1 rok temuPsalm 44
Anonim
2 lata temuGvxfv
G głupio s c xf
B vfd
b
vc NM gg
Dorota
2 lata temuRobię to ciasto od wielu lat. Moja rodzina uważa że bez tego ciasta nie ma świąt BN
Aneta
3 lata temuczy ta masa jabłkowa ma być polozona na ciasto jak juz ostrygnie czy mozna taką ciepłą wylozyc na ciasto i wsadzic do lodowki?
Ja
3 lata temuA ja pamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Szukałam na nie przepisu i właśnie polewa się studzi 😉 Pychotka <3
Ewa
5 lat temuUwielbiam to ciasto, co roku tez piekę na święta, bo na prawde idealnie się w nie wpisuje. Jablka + orzechy to cudowne smaki
Aga
5 lat temubędę piekła na święta bożego narodzenia. Jabłka i orzechy to musi być pyszne
Anonim
5 lat temuWygląda przepysznie i rzeczywiście jakby świątecznie ? przygotuje na próbę i kto wie czy nie pojawi się na świątecznym stole.
Justyna
5 lat temuto ciasto rzeczywiście musi smakować jak niebo i to jesienne! 😉 przepis zapisany do wypróbowania niebawem! serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl 🙂