Przepis na pyszne, klasyczne, najzwyklejsze ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe przygotowane z czekolady gorzkiej i mlecznej, dodatkowo z polewą czekoladową na wierzchu. Ciasto okryte woreczkiem, lub schowane w pojemniczku, zachowa świeżość i puszystość do kolejnego dnia. Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam kiedyś u Asi z bloga kwestia smaku, szukając szybkiego deseru do popołudniowej kawy. Od tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 80g masła
- 0.5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
Polewa:
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 50g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy w małym garnuszku, na małym ogniu. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia.
- Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę.
- Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w formie, a kiedy będzie już ostudzone, polewamy wierzch ciasta polewą.
Polewa:
- Czekolady z masłem umieszczamy w garnuszku, roztapiamy na małym ogniu. Polewę wylewamy na wierzch upieczonego ciasta.
Joanna
1 rok temuPrzepyszne. Zrobiłam z czekoladowych Mikołajow bo mi po świętach zostały. A ciasto jest wilgotne i puszyste. Super.
Hubert Szympruch
2 lata temuBardzo dobre ? !
Nadia panda
3 lata temusuper przepis łatwe do zrobienia i bardzo pyszne