Ciasto czekoladowe

4.6/5 - (113 ocen)

Przepis na pyszne, klasyczne, najzwyklejsze ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe przygotowane z czekolady gorzkiej i mlecznej, dodatkowo z polewą czekoladową na wierzchu.  Ciasto okryte woreczkiem, lub schowane w pojemniczku, zachowa świeżość i puszystość do kolejnego dnia. Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam kiedyś u Asi z bloga kwestia smaku, szukając szybkiego deseru do popołudniowej kawy. Od tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 80g masła
  • 0.5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 jajka

Polewa:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g masła

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy w małym garnuszku, na małym ogniu.  Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia.
  2. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę.
  3.  Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w formie, a kiedy będzie już ostudzone, polewamy wierzch ciasta polewą.

Polewa:

  1. Czekolady z masłem umieszczamy w garnuszku, roztapiamy na małym ogniu. Polewę wylewamy na wierzch upieczonego ciasta.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przygotowane z czekolady gorzkiej i mlecznej, z polewą czekoladową na wierzchu. Puszyste ciasto czekoladowe, łatwe w przygotowaniu. Przepis na ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie każdy. Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale również smakuje wyśmienicie, jest puszyste i wilgotne, a swoją świeżość zachowuje jeszcze następnego dnia. Ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako poobiedni deser, do niedzielnej kawki, czy jako przekąska do zabrania ze sobą w pojemniczku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i upieczenia tak pysznego ciasta czekoladowego.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Joanna

    1 rok temu

    Przepyszne. Zrobiłam z czekoladowych Mikołajow bo mi po świętach zostały. A ciasto jest wilgotne i puszyste. Super.

  2. Hubert Szympruch

    2 lata temu

    Bardzo dobre ? !

  3. Nadia panda

    3 lata temu

    super przepis łatwe do zrobienia i bardzo pyszne