Ciasto bez pieczenia.
Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem.
Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem.
Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser :) Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.
Składniki:
Masa:- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
- 500ml mleka
- 250g miękkiego masła
- 150g wiórków kokosowych
- 50g białej czekolady
- wiórki kokosowe na wierzch ciasta
- około 200g herbatników kakaowych
- 250g dżemu ( malinowy, wiśniowy, lub porzeczkowy )
Przygotowanie:
- Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.
- Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy warstwę dżemu. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
Maria
2 lata temuWyszło super,polecam
Ewa
3 lata temuA dżem to gdzie ma być?
Niepieprz
3 lata temuEwa, po drugiej warstwie kremu, tak jak jest napisane w przepisie.
Pozdrawiam
Beti
3 lata temuPrzepyszne i proste
ela
8 lat temuMargaryna Kasia może być czy musi być prawdziwe masło ??
Niepieprz
8 lat temuEla, jak najbardziej Kasia może być 🙂
pati
8 lat temujaka wielkość blachy?? 😉
Niepieprz
8 lat temuPati, blacha o wymiarach 21x21cm 🙂
pati
8 lat temuWitam a czy zwykłe herbatniki mogą też być?
Niepieprz
8 lat temuPati, jak najbardziej mogą być 🙂
Ja niedawno robiłam to ciasto właśnie też ze zwykłymi herbatnikami 🙂
Anonim
8 lat temuCzy budyń może być z torebki ?
Niepieprz
8 lat temuMoże być, ale dobrze zrobić dość gęsty 🙂
Kasia
8 lat temuTo jest najlepsze ciasto jakie jadlam! Wszystkim polecam
Anonim
8 lat temuA jakby smakowało gdybym zamiast herbatników dodała krakersy solone?
Niepieprz
8 lat temuMyślę, że smak będzie ciekawy 🙂 Znane ciasto Rafaello też robi się na słonych krakersach i smakuje wybornie 🙂
Koniecznie daj znać po zrobieniu jak smakuje 🙂
Pan Deserek :)
8 lat temuCiasto wygląda fantastycznie, a przepis jest bardzo prosty i bez pieczenia – takie przepisy lubię najbardziej 😉
łakomczuch
8 lat temusuper ciacho 🙂
łakomczuch :-)
8 lat temua jakie te herbatniki były by najlepsze jakie używacie 🙂
Niepieprz
8 lat temuŁakomczuszku, zwykłe herbatniki kakaowe, typu Petit Beurre 🙂
Kami
9 lat temuSuper,szybki przepis. Dzisiaj już wiem co zrobię rodzince na deser:) A jak tylko wyjdzie prześle zdjęcie:)
Niepieprz
9 lat temuCzekam na zdjęcie 🙂
kawi
9 lat temuCudo! Istnieje możliwość zrobienia wersji bez laktozy? Główni chodzi mi o masło. Mogę je zastąpić np. olejem kokosowym?
Niepieprz
9 lat temuMożesz dać masło roślinne, lub zrobić krem na bazie kremówki i żelatyny, zamiast budyniu i masła 🙂
Kurs języka niemieckiego
9 lat temuPrzepięknie wygląda! 🙂 Szkoda tylko, że jest tak kaloryczne 😉
Niepieprz
9 lat temuTakie kalorie to czysta przyjemność 😉