Kokosowe ciasto bez pieczenia

4.2/5 - (71 ocen)
Ciasto bez pieczenia. Masa budyniowa, kakaowe herbatniki, dżem i kokos. Właśnie tyle, a raczej tylko tylko potrzebujemy, by cieszyć się tym wspaniałym deserem. Kremowe, delikatne, idealnie słodkie ciasto, które jak dla mnie, może konkurować z nie jednym tortem. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, typu chrzciny, urodziny, czy po prostu na niedzielny deser :) Składniki na blaszkę o wymiarach 21x21cm.

Składniki:

Masa:
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 150g wiórków kokosowych
  • 50g białej czekolady
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe na wierzch ciasta
  • około 200g herbatników kakaowych
  • 250g dżemu ( malinowy, wiśniowy, lub porzeczkowy )

Przygotowanie:

  1. Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części.
  4. Na dnie blachy układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy warstwę dżemu. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Kokosowe ciasto bez pieczenia

Kokosowe ciasto bez pieczenia to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kokosowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



25 komentarzy

  1. Maria

    2 lata temu

    Wyszło super,polecam

  2. Ewa

    3 lata temu

    A dżem to gdzie ma być?

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Ewa, po drugiej warstwie kremu, tak jak jest napisane w przepisie.
      Pozdrawiam

  3. Beti

    3 lata temu

    Przepyszne i proste

  4. ela

    8 lat temu

    Margaryna Kasia może być czy musi być prawdziwe masło ??

  5. pati

    8 lat temu

    jaka wielkość blachy?? 😉

  6. pati

    8 lat temu

    Witam a czy zwykłe herbatniki mogą też być?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Pati, jak najbardziej mogą być 🙂
      Ja niedawno robiłam to ciasto właśnie też ze zwykłymi herbatnikami 🙂

  7. Anonim

    8 lat temu

    Czy budyń może być z torebki ?

  8. Kasia

    8 lat temu

    To jest najlepsze ciasto jakie jadlam! Wszystkim polecam

  9. Anonim

    8 lat temu

    A jakby smakowało gdybym zamiast herbatników dodała krakersy solone?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Myślę, że smak będzie ciekawy 🙂 Znane ciasto Rafaello też robi się na słonych krakersach i smakuje wybornie 🙂
      Koniecznie daj znać po zrobieniu jak smakuje 🙂

  10. Pan Deserek :)

    8 lat temu

    Ciasto wygląda fantastycznie, a przepis jest bardzo prosty i bez pieczenia – takie przepisy lubię najbardziej 😉

  11. łakomczuch

    8 lat temu

    super ciacho 🙂

  12. łakomczuch :-)

    8 lat temu

    a jakie te herbatniki były by najlepsze jakie używacie 🙂

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Łakomczuszku, zwykłe herbatniki kakaowe, typu Petit Beurre 🙂

  13. Kami

    9 lat temu

    Super,szybki przepis. Dzisiaj już wiem co zrobię rodzince na deser:) A jak tylko wyjdzie prześle zdjęcie:)

  14. kawi

    9 lat temu

    Cudo! Istnieje możliwość zrobienia wersji bez laktozy? Główni chodzi mi o masło. Mogę je zastąpić np. olejem kokosowym?

    • Niepieprz

      9 lat temu

      Możesz dać masło roślinne, lub zrobić krem na bazie kremówki i żelatyny, zamiast budyniu i masła 🙂

  15. Kurs języka niemieckiego

    9 lat temu

    Przepięknie wygląda! 🙂 Szkoda tylko, że jest tak kaloryczne 😉