Mocno czekoladowe i słodkie ciasteczka brownie. Ich charakterystyczną cechą rozpoznawczą jest chrupiący, popękany wierzch i bardzo mięsisty środek ? .
Składniki:
- 200g czekolady deserowej, lub gorzkiej
- 50g masła
- 2 jajka
- 100g cukru
- 60g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy na chwilę.
- W misce ucieramy jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, mąkę, proszek i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z gotową masą czekoladową wkładamy do zamrażalnika, na mniej więcej 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180st.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, nakładamy masę łyżką, lub gałkownicą do lodów, robiąc większe odstępy pomiędzy ciastkami. Nie ma potrzeby wyrównywania masy na blasze, gdyż ciasto pod wpływem temperatury w piekarniku, uformuje się samo.
- Pieczemy ciasteczka przez 10 minut. UWAGA! Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie i nie nadające się jeszcze do zjedzenia, dlatego najlepiej zsunąć papier z ciastkami na blat kuchenny i pozostawić je na 15-20 minut do ostudzenia.
ktoś krytyk
3 lata temuza czekoladowe
Hania
4 lata temuBardzo dibre
Marcin
4 lata temuPrzepyszne
Marysia i Julka
4 lata temuPolecamy te ciasteczka, zawsze je pieczemy gdy się spotykamy i wychodzą przepyszne. ❤️
Klaudia
5 lat temuIle ciasteczek mniej więcej wychodzi?
Niepieprz
5 lat temuKoło 15-20 powinno wyjść 🙂
Oczywiście w zależności od ich wielkości.
Ola
5 lat temuJesteś pewna co do ilości mąki?
Niepieprz
5 lat temuOla, jak najbardziej 🙂 Ilość mąki jest odpowiednia 🙂