Chlebek bananowy to zdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów z ciemną skórką.
Chlebek jest szybki w przygotowaniu, a zajadać go możemy na wiele sposobów :)
Dzisiejszy przepis na chlebek, znalazłam u Doroty z bloga mojewypieki.
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany
- 75g masła ( roztopionego )
- 1 jajko
- 0.5 szklanki cukru
- 1op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
- Banany rozgniatamy widelcem na papkę, mieszamy z roztopionym masłem. Dodajemy do tego cukier zwykły, waniliowy i roztrzepane jajko. Mieszamy widelcem.
- Do wymieszanych składników, dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się całości w jednolitą masę, którą przekładamy do keksówki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
- Wkładamy keksówkę z ciastem do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika i studzimy.