Chipsy ziemniaczane solone - przepis jak je zrobić. Jak zrobić solone chipsy z ziemniaków ? To bardzo proste, a efekt jest nie do opisania. Przepis na chipsy ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki
- olej do smażenia
- sól, lub dowolne przyprawy - w zależności od tego jaki smak chipsów chcemy uzyskać finalnie
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i szatkujemy w cienkie plasterki, lub kroimy nożem. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze, wręcz przezroczyste, dlatego najlepiej i najłatwiej zrobić to za pomocą szatkownicy.
Gotowe plasterki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, lub czystej ściereczki. - Partiami wrzucamy plastry ziemniaków na rozgrzany do 180st. olej, smażymy 1-2minuty, do momentu kiedy się zezłocą i staną chrupiące.
- Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania!
Milena
2 lata temuBardzo
Magdalena
9 lat temuMi też zupa smakowała, dzięki za przepis
paweł
11 lat temunormalnie właśnie robię, aż mi ślina cieknie 🙂
Justyna
11 lat temuCzekam na efekty końcowe 😛