Uwielbiam bigos. Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :) A jak mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. To prawda. Czasami dodaję jeszcze koncentratu dla kolorku, ale dosłownie 2 małe łyżeczki i jest pysznie :) Mój jest bez śliwek i grzybów. Te drugie zastąpiły pieczarki. Polecam i smacznego :)
Składniki:
Przygotowanie:
- Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru soku i kroimy, by nie ciągnęła się w bigosie jak spaghetti :). Kapustę wkładamy do dużego garnka z grubym dnem, wkładamy do niej kości, żeberka, oraz liście i ziele. Zalewamy wszystko wodą, gotujemy na średnim ogniu około godzinki.
- W międzyczasie szklimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z boczkiem i kiełbasami ( również w kostkę ) i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
- Po godzinie wyciągamy kości i żeberka z kapusty, studzimy chwilę i kroimy mięso w dużą kostkę. Wkładamy z powrotem do garnka, razem z podsmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasami i pieczarkami.
- Dodajemy przyprawę do bigosu i dusimy nasz bigos jeszcze około godzinki, pod koniec dodając majeranek, pieprz i koncentrat pomidorowy.
Stanisław
3 miesiące temuUdało się.smaczny.👍
Grzegorz
4 miesiące temuA zeberka to Surowe wkladamy do garnka z kapusta zy najpierw je obgotowujemy w bulionie?
Tomasz Kozik
6 miesięcy temuPrzyprawa do bigosu i wszystko na ten test.
Mietek
10 miesięcy temuPyszny
Szymon
3 lata temuTak bardzo to kocham
Janusz
3 lata temuChcialem sie dowiedziec czy mozna dodac odrobine kefiru do bigosu tak ok 600gr?
Krystyna
3 lata temuJak najbarziej mozna dodawac kefir ja dodaje 1kg
Janusz
3 lata temuO to super bo niedlugo mamy rocznice slubu z moja zona i planuj zrobic jej niespodzianke i przyrzadzic taki bigos z kefirem przed wyjsciem do kina
Krystyna
3 lata temuPanie januszu i to jest dobry pomysl na niespodzianke zona bedzie zadoowolna
Grażyna
3 lata temuSugeruje dodac okolo 5-6 suszonych sliwek na 1kg masy bigosu, efekt jest piorunujacy!
Zbigniew
3 lata temuIdealne polaczenie! Zona ostatnio dodala az 2kg kefiru! byl idealny w smaku i konsystencji, a pozniejsze wrazenia sa niezapomniane!
Janusz
3 lata temuPani Grazyno swietny pomysl z tymi sliwkami zalezy mi zeby zona byla zaskoczona bo nie ukrywam ze dopiero stawiam pierwsze kroki w kulinarnym swiecie
Grażyna
3 lata temuDo niekonwencjonalnych rozwiazan polecam jeszcze zamienic kielbase na mieso z gołębia, nietoperz jest przereklamowany
Bodzio
3 lata temuPolecam rowniez hojnie podlac denaturatem co da mu pieknej niebieskiej barwy oraz niezapomniany smak
Zbigniew
3 lata temuSliweczki idealnie pasuja! oraz to soczyste udko z golebia wkrojone, niezapomniany smak! oraz niezapomniane przezycia! polecam, Zbigniew Stonoga!
Janusz
3 lata temuSuper zona na pewno bedzie zadowolona. Pozostaje mi jedynie kwestia jakiegos specjalnego koktajlu zeby dodac temu posilkowi szczypte romantyzmu. Macie moze jakies pomysly?
Bodzio
3 lata temuDenaturat borygo plyn do spryskiwaczy tylko koniecznie zimowy vip z biedronki oraz amarena wszystko razem pozadnie wymieszac i podawac schlodzone normalnieniebo w gebie
Grażyna
3 lata temuTo moze zaszalej i stworz juz dzisiaj specjalnego drinka na kolejna okazje! – kup baniaczek (5L) Diesla, zdesatyluj to i dodtaj troche drozdzy i ulubionych owocow- wyjdzie C iwspanialy bimber <3
bigos agaha
3 lata temu1-pierwszy przepis ktory widze i nie zaczyna sie od 'w swojej willi pod warszawa zetnij majeranek prosto z ogrodu’… <3
2-super + szybki (czyt. ok 2-3h spokojnego gotowania) + "Twoj kot gotowalby bigos" (i rzuci uiskas)
3- bez pieczarek (zapomnialem kupic grzyby, ale – patrz 4)
4- rewelacja. jem dalej ;]
Pati
3 lata temuRobię już nie raz z tego przepisu i wszystkim smakuje.Jest rewelacyjny.
krzysztof
4 lata temuczy to ma byc bigos czy miecho z kapusta,ilosc tego miesa i kielbasy jest wieksza niz ilosc kapusty
Anonim
8 lat temudobry
Dorcia
8 lat temuUwielbiam proste szybkie i pyszne przepisy ,wlasnie bigosik nastawiany 🙂 pozdrawiam
Niepieprz
8 lat temuDorcia, już zazdroszczę Ci tych zapachów 🙂
Anonim
8 lat temuA z wodą z kapusty?
Klaudiusz
9 lat temuBigos 1 klasa. Przepis poziom łatwy. Amatorzy gotowania mogą za błyszczeć 😉
Anonim
10 lat temuBigos z pieczarkami – nigdy ! Tylko i wyłącznie z grzybami leśnymi!
Niepieprz
9 lat temu🙂
Co z wodą z kapusty kiszonej
4 lata temuCo z wodą z kapusty kiszonej
Anonim
3 lata temuZagotuj i dodaj do bigosu.
ALina
10 lat temuBardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach – choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki
link usuniętyteż jest niezły.