Bigos łatwy i smaczny

4.4/5 - (189 ocen)
Uwielbiam bigos. Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :) A jak mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. To prawda. Czasami dodaję jeszcze koncentratu dla kolorku, ale dosłownie 2 małe łyżeczki i jest pysznie :) Mój jest bez śliwek i grzybów. Te drugie zastąpiły pieczarki. Polecam i smacznego :)

Składniki:

  • 2kg kapusty kiszonej
  • 2-3 szklanki wody
  • 4 kiełbasy typu zwyczajne podwędzane
  • 1-1,5kg żeberek
  • 4 kości wędzone
  • 250g boczku
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 250g pieczarek
  • garść majeranku
  • pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

    1. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru soku i kroimy, by nie ciągnęła się w bigosie jak spaghetti :). Kapustę wkładamy do dużego garnka z grubym dnem, wkładamy do niej kości, żeberka, oraz liście i ziele. Zalewamy wszystko wodą, gotujemy na średnim ogniu około godzinki.
    2. W międzyczasie szklimy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z boczkiem i kiełbasami ( również w kostkę ) i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
    3. Po godzinie wyciągamy kości i żeberka z kapusty, studzimy chwilę i kroimy mięso w dużą kostkę. Wkładamy z powrotem do garnka, razem z podsmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasami i pieczarkami.
    4. Dodajemy przyprawę do bigosu i dusimy nasz bigos jeszcze około godzinki, pod koniec dodając majeranek, pieprz i koncentrat pomidorowy.

    Udostępnij przepis

    Pinterest

    Sprawdź te przepisy

    Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
    Fit majonez
    Sałatka jarzynowa
    Kruche ciasteczka cynamonowe
    Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
    Kruche ciasteczka migdałowe
    Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
    Pierogi ruskie – przepis

    Bigos łatwy i smaczny

    Bigos łatwy i smaczny to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Bigos łatwy i smaczny zdecydowanie polecam każdemu.

    Smakowało? Napisz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    31 komentarzy

    1. Stanisław

      3 miesiące temu

      Udało się.smaczny.👍

    2. Grzegorz

      4 miesiące temu

      A zeberka to Surowe wkladamy do garnka z kapusta zy najpierw je obgotowujemy w bulionie?

    3. Tomasz Kozik

      6 miesięcy temu

      Przyprawa do bigosu i wszystko na ten test.

    4. Mietek

      10 miesięcy temu

      Pyszny

    5. Szymon

      3 lata temu

      Tak bardzo to kocham

    6. Janusz

      3 lata temu

      Chcialem sie dowiedziec czy mozna dodac odrobine kefiru do bigosu tak ok 600gr?

      • Krystyna

        3 lata temu

        Jak najbarziej mozna dodawac kefir ja dodaje 1kg

        • Janusz

          3 lata temu

          O to super bo niedlugo mamy rocznice slubu z moja zona i planuj zrobic jej niespodzianke i przyrzadzic taki bigos z kefirem przed wyjsciem do kina

          • Krystyna

            3 lata temu

            Panie januszu i to jest dobry pomysl na niespodzianke zona bedzie zadoowolna

            • Grażyna

              3 lata temu

              Sugeruje dodac okolo 5-6 suszonych sliwek na 1kg masy bigosu, efekt jest piorunujacy!

            • Zbigniew

              3 lata temu

              Idealne polaczenie! Zona ostatnio dodala az 2kg kefiru! byl idealny w smaku i konsystencji, a pozniejsze wrazenia sa niezapomniane!

        • Janusz

          3 lata temu

          Pani Grazyno swietny pomysl z tymi sliwkami zalezy mi zeby zona byla zaskoczona bo nie ukrywam ze dopiero stawiam pierwsze kroki w kulinarnym swiecie

          • Grażyna

            3 lata temu

            Do niekonwencjonalnych rozwiazan polecam jeszcze zamienic kielbase na mieso z gołębia, nietoperz jest przereklamowany

            • Bodzio

              3 lata temu

              Polecam rowniez hojnie podlac denaturatem co da mu pieknej niebieskiej barwy oraz niezapomniany smak

            • Zbigniew

              3 lata temu

              Sliweczki idealnie pasuja! oraz to soczyste udko z golebia wkrojone, niezapomniany smak! oraz niezapomniane przezycia! polecam, Zbigniew Stonoga!

        • Janusz

          3 lata temu

          Super zona na pewno bedzie zadowolona. Pozostaje mi jedynie kwestia jakiegos specjalnego koktajlu zeby dodac temu posilkowi szczypte romantyzmu. Macie moze jakies pomysly?

          • Bodzio

            3 lata temu

            Denaturat borygo plyn do spryskiwaczy tylko koniecznie zimowy vip z biedronki oraz amarena wszystko razem pozadnie wymieszac i podawac schlodzone normalnieniebo w gebie

          • Grażyna

            3 lata temu

            To moze zaszalej i stworz juz dzisiaj specjalnego drinka na kolejna okazje! – kup baniaczek (5L) Diesla, zdesatyluj to i dodtaj troche drozdzy i ulubionych owocow- wyjdzie C iwspanialy bimber <3

    7. bigos agaha

      3 lata temu

      1-pierwszy przepis ktory widze i nie zaczyna sie od 'w swojej willi pod warszawa zetnij majeranek prosto z ogrodu’… <3
      2-super + szybki (czyt. ok 2-3h spokojnego gotowania) + "Twoj kot gotowalby bigos" (i rzuci uiskas)
      3- bez pieczarek (zapomnialem kupic grzyby, ale – patrz 4)
      4- rewelacja. jem dalej ;]

    8. Pati

      3 lata temu

      Robię już nie raz z tego przepisu i wszystkim smakuje.Jest rewelacyjny.

    9. krzysztof

      4 lata temu

      czy to ma byc bigos czy miecho z kapusta,ilosc tego miesa i kielbasy jest wieksza niz ilosc kapusty

    10. Anonim

      8 lat temu

      dobry

    11. Dorcia

      8 lat temu

      Uwielbiam proste szybkie i pyszne przepisy ,wlasnie bigosik nastawiany 🙂 pozdrawiam

    12. Anonim

      8 lat temu

      A z wodą z kapusty?

    13. Klaudiusz

      9 lat temu

      Bigos 1 klasa. Przepis poziom łatwy. Amatorzy gotowania mogą za błyszczeć 😉

    14. Anonim

      10 lat temu

      Bigos z pieczarkami – nigdy ! Tylko i wyłącznie z grzybami leśnymi!

      • Niepieprz

        9 lat temu

        🙂

        • Co z wodą z kapusty kiszonej

          4 lata temu

          Co z wodą z kapusty kiszonej

          • Anonim

            3 lata temu

            Zagotuj i dodaj do bigosu.

    15. ALina

      10 lat temu

      Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach – choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki link usunięty też jest niezły.