Barszcz czerwony na zakwasie

4.5/5 - (82 oceny)
Barszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka :) Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie tutaj. Prawda, że łatwe? Ja też przez długie lata, już poza kuchnią Mamy, na samą myśl "barszcz na zakwasie" ( już nie mówiąc o samym zrobieniu zakwasu ), niemalże wybiegałam z kuchni i najchętniej pobiegłabym wtedy po instant do biedronki :D, ale odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób.

Składniki:

  • 1kg buraków
  • 1 litr zakwasu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • pół pora
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
  • opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego*
  • łyżeczka cukru, łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ocet

Przygotowanie:

  1. szystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny.
  2. Bulion przecedzamy na sicie ( warzywa z niego nie będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.
  3. Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Barszcz czerwony na zakwasie zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy