Barszcz czerwony
Składniki:
- kości na zupę
- włoszczyzna
- ok. 6-8 dużych buraków
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżka octu
- czosnek ( 2-3 ząbki)
- maggi
- cukier
- sól
- pieprz
- garść majeranku
Przygotowanie:
- Buraki i włoszczyznę obieramy i myjemy ( ja buraki kroję na ćwiartki, lub połówki ).
- Do garnka wkładamy kości, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy z wierzchu szumowiny,
- które się zrobiły po zagotowaniu.
- Wrzucamy do garnka buraki, warzywa z jedną cebulą i ząbkami czosnku, dodajemy ziele angielskie i liście.
- Gotujmy około godzinki, na małym ogniu.
- Po godzinie dodajemy pokrojona w kostkę i podsmażona cebulę do barszczu, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, maggi i octem do smaku.
- Wszystko jeszcze trochę gotujemy, pod koniec dodając majeranek.
Udostępnij przepis