Babka z białek to fajny pomysł na wykorzystanie zamrożonych białek, które często zostają nam, kiedy do ciasta, lub innych potraw, potrzebujemy samych żółtek :)
Wtedy właśnie warto mrozić białka, by później mieć fajne ciacho, bez konieczności wizyty w sklepie :)
Ciasto jest mokre i bardzo delikatne.
Składniki:
- 8 białek
- szczypta soli ( do ubicia białek )
- 150g masła
- 150g cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
- Ucieramy w misce masło z cukrem, dodajemy mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Do masy przekładamy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy, do połączenia się całości.
- Ciasto przelewamy do keksówki, lub tortownicy o śr. 24cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego ( do 180st. ) piekarnika.
- Pieczemy 40-45 minut w 180st.
MalGosia
11 lat temuto ciasto wygląda bardzo apetycznie:)
na pewno w najblizszym czasie skorzystam z Twojego przepisu:)
ps.z wygladu przypomina mi ciasto cytrynowe;)
Pozdrawiam Cie serdecznie 🙂
Justyna Malczyk
11 lat temuTo prawda, z wyglądu przypomina cytrynowe 🙂 Ale i smakuje tak samo dobrze 😉