Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Czas przygotowania Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Autor przepisu

Składniki:

– około 7 większych ziemniaków
– 400g mięsa mielonego
– 4 pieczarki
– 1 cebula
– garść posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– łyżka ziół prowansalskich
– ser żółty do posypania ziemniaków

Przygotowanie:

* Ziemniaki umyć, nie obierać ( chyba że ktoś nie lubi w łupinach, to może ) i podgotować z 10-15 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie za bardzo, bo będą się rozpadały.
* W tym czasie gdy ziemniaki się gotują, szykujemy mięso.
* Przekładamy mięso do miski, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Łączymy ze sobą wszystko.
* Podgotowane i lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ łyżeczką, lub małym nożem, zostawiając około centymetrową warstwę przy skórce.
Wydrążony miąższ łączymy z mięsem mielonym ( rozdrabniając widelcem, lub blenderem ) i całą masą mięsno-ziemniaczaną nadziewamy ziemniaki, nakładając farsz w miejsca, które wydrążaliśmy.
* Napełnione ziemniaki posypujemy startym serem żółtym i układamy na blachę, lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Można na 5-10 minut przed wyjęciem posmarować każdego ziemniaka lekko majonezem ( zrobi się lekka, złota skorupka ).

ziemniaki faszerowane

ziemniaki faszerowane2

ziemniaki faszerowane1

Zostaw odpowiedź

1 Komentarz na "Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym"


Gość
Kubuś Mielcarz
11 miesiąc 9 dzień temu
Pychota! fajny pomysł na danie dla większej ilości gości. Łatwe w przygotowaniu a efektowne :D
 

Witam!

Justyna Malczyk
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość wcześnie, bo zawsze szpiegowałam swoją Mamę w kuchni a Ona widząc to, chętnie dzieliła się ze mną swoją wiedzą i udzielała rad . Jednak prawdziwą pasją i przyjemnością dla mnie, gotowanie stało się dopiero wtedy gdy opuściłam kuchnię Mamy, a zaczęłam rządzić w swojej. W Moim życiu jest dwóch Mężczyzn więcej...