Fantastyczna zapiekanka. Przepyszna!
Zrobiłam ją z myślą o najmłodszym członku rodziny, czyli o naszym 5-letnim Synku, a okazało się, że bardzo zasmakowała wszystkim i to na tyle, że jeszcze w trakcie jedzenia Mąż z Synem zapowiedzieli, iż ma być ona stałą pozycją w codziennym menu ;) Zapiekanka cudo, jestem nią oczarowana :)
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- kilka kropel maggi
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 250g mniejszego makaronu
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- mała śmietana 18%
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
- 30dkg tartego sera żółtego
Przygotowanie:
- Przygotowanie naszej zapiekanki rozpoczynamy od szpinaku
- Masło rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i wrzucamy mrożony szpinak.
- Podsmażamy na małym ogniu do momentu, gdy szpinak rozmrozi się cały.
- Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, maggi, sól i pieprz do smaku.
- Smażymy do chwili gdy ze szpinaku odparuje woda, która wytworzy się po jego rozmrożeniu.
- Na 5 minut przed końcem dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i szpinak gotowy. Odstawiamy na chwilę.
- Makaron gotujemy al dente.
- Filet kurczaka kroimy w kostkę, lub paski, przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy około 5 minut na patelni, na średnim ogniu.
- Po 5 minutach do kurczaka dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy razem, do odparowania soków z patelni i zeszklenia się pieczarek.
- Na około minutę przed końcem, do całości dodajemy czosnek ( pokrojony w plasterki, lub przeciśnięty przez praskę ).
- Sos: Łączymy ze sobą śmietanę, żółtko, sól, pieprz i zioła prowansalskie i nasz sos gotowy.
- Szpinak, mięso z pieczarkami i makaron, mieszamy ze sobą w dużej misce, by wszystko się ze sobą połączyło, przekładamy do naczynia, w którym będzie piekła się zapiekanka, posypujemy połową sera żółtego, polewamy całym sosem i na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego.
- Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 175st. piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut.