Zapiekanka z ziemniakami

4.5/5 - (47 ocen)
Zapiekanka tak naprawdę z tego co było, co znalazłam w lodówce. Dobry sposób na pozbycie się resztek jedzenia, z obiadu dnia poprzedniego, lub na zrobienie porządku w lodówce :) To danie raczej nie należy do tych, które ładnie się prezentuje, ale bardzo dobrze smakuje. Zapiekankę zrobić możemy z dowolnych składników, w tym przypadku nie ogranicza nas nic. Również jeśli chodzi o ich ilość to jest ona jak najbardziej dowolna. Dlatego też ja nie będę dzisiaj podawała Wam idealnej, dokładnej ilości składników. Zapiekanka powstała właśnie w wyniku tzw. czyszczenia lodówki, więc było w niej wszystko i nic. Do zapiekanki możemy użyć surowych ziemniaków, lub ugotowanych. Ja jednak zawsze robię z surowych, pokrojonych w plastry, bo lubię zapiekanki z takimi lekko twardymi ziemniakami, a nie z " ciapowatymi ", ale można oczywiście zrobić ją nawet z ugotowanymi, utłuczonymi ( np. z obiadu ), albo z makaronem :)

Składniki:

  • kilka ziemniaków pokrojonych w plastry
  • 500g mięsa mielonego
  • mała puszka kukurydzy
  • mały brokuł ( podgotowany wcześniej około 5 minut )
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • kilka pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 garście startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany
  • trochę mleka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, bądź olejem.
  2. Mięso mielone podsmażamy na patelni, przyprawiając solą i pieprzem.
  3. Wszystko układamy warstwami, na przemian i tylko od nas zależy w jakiej kolejności to zrobimy. Ja zaczęłam od ziemniaków na dnie, posypałam je przyprawą do ziemniaków, a potem kolejno: podsmażone mięso mielone, cebula pokrojona w plastry, puszka kukurydzy, znowu ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Teraz pieczarki pokrojone w plasterki, ogórki konserwowe w plasterki i brokuł podzielony na małe różyczki.
  4. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat, śmietanę, mleko, jajko i ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy ze sobą.
  5. Powstałą mieszanką polewamy zapiekankę na całej powierzchni i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180st. ). Pieczemy do uzyskania odpowiedniej, oczekiwanej miękkości warzyw.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Zapiekanka z ziemniakami

Zapiekanka z ziemniakami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Zapiekanka z ziemniakami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



3 komentarze

  1. Luka

    11 lat temu

    Pycha zapiekanka i taka sycąca, polecam również zapiekinakę ziemniaczaną z grzybami (,kuchnia lidla,), ostatnio robiłam i wyszła pyszna 🙂

  2. Justyna

    11 lat temu

    Taka zapiekanka to spokojnie na dwa dni 🙂

  3. Marta

    11 lat temu

    ciekawe kto był taki głodny ? 🙂