Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze... Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak.
Piękny, zielony kolor placuszków, czy koktajlu, wręcz prosi się, by od razu je zjeść, ale... no właśnie, tym " ale " jest tutaj szpinak, do którego większość ludzi jest nad wyraz uprzedzona, a którego na prawdę nie jesteśmy w stanie wyczuć w danej potrawie. Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle.
Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich ;)
Składniki:
Trufle:- 200g ziemniaków
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych
- 3 łyżki cukru pudru
- 15g truskawek liofilizowanych
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda.
- Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy na 10 minut.
- Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na pył, mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania truskawkowego pudru, o różowej barwie.
- W truskawkowym pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe
Ala
7 lat temuPrzepraszam ale co znaczy truskawki Liofilizowane? Chyba za wysoka szkoła dla mnie 😀
Niepieprz
7 lat temuAla, to nic innego jak suszone truskawki 🙂
Kupisz je np. w Rossmanie za kilka złotych 🙂
Pełnia Smaków
8 lat temuJesteśmy pod wrażeniem! Super przepis! 🙂