Znana wszystkim, delikatna wuzetka.
Zazwyczaj podawana w kształcie kostki, taka jest najpopularniejsza.
U mnie jednak, upieczona w tortownicy, na rodzinnej uroczystości wcieliła się w rolę tortu :)
Eleganckie ciasto na elegancką imprezę :)
Składniki:
Ciasto:- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*)
- 60g czekolady mlecznej
- 60g czekolady gorzkiej
- 40g masła
- łyżka mleka
- dżem wiśniowy
- biała czekolada ( do dekoracji )
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę i kakao przesiewamy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem, a białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru.
- Do ubitych białek, dodajemy krem z utartych żółtek i delikatnie mieszamy ( łyżką ).
- Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, wlewamy masło i bardzo delikatnie mieszamy.
- Boki tortownicy, o średnicy 23 cm smarujemy masłem, na dnie wykładamy papier do pieczenia.
- Gotową masę delikatnie wlewamy do formy i pieczemy w 180st. przez około 25-30 minut.
- Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.
- Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, lekko studzimy.
- Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę.
- Masło roztapiamy w małym garnku z mlekiem. Odstawiamy z gazu, dodajemy posiekane, lub połamane na mniejsze kawałki czekolady. Czekamy do roztopienia, mieszając od czasu do czasu.
- Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy dżemem ( ja zużyłam pół słoiczka ).
- Na dżem, nakładamy ubitą kremówkę i wyrównujemy.
- Przykrywamy kolejnym blatem, nasączając go lekko wodą z sokiem z cytryny.
- Z wierzchu polewamy równo polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Ozdabiamy dowolną techniką
magma
11 lat temuświetny pomysł, wygląda pysznie:)
Justyna
11 lat temuDrogi Czytelniku 🙂 Bardzo się cieszę, że tort się podoba i dziękuję za spostrzeżenia odnośnie bloga 🙂
Jeżeli komuś z Was również przeszkadza coś na stronie, tekst jest mało czytelny, lub macie inne uwagi – piszcie 🙂
Będziemy działać 😀
Students Kitchen
11 lat temuPowiem Ci, że tort wygląda imponująco. 🙂 Niestety, chyba z powodu ruchomego posta, pod spodem dodatkowo z tłem w o strukturze paneli z różnymi cieniami czytanie przepisu było dość ciężkie i niewygodne – dla mnie mało czytelne to. 🙁 Jeśli znajdziesz czas – zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. 🙂