Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową.
Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie :) Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków :)
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj w temp. pokojowej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- odrobina czerwonego barwnika
Krem:
- 500ml śmietanki 36%
- 375g mascarpone
- 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego
Pozostałe:
- około 300g posiekanych orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.
- Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt.
- Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty.
Krem:
- Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania. W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową.
- Masę dzielimy na 4 równe części. Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu. Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę.
- Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki.
Maciek
7 lat temuDzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
Będzie trzeba się za niego zabrać 🙂 mniam mniam
Pozdrawiam
Maciek