Tęczowy tort – przepis

5/5 - (47 ocen)
Tęczowy tort za każdym razem robi ogromne wrażenie na dzieciach. Jest obłędny zarówno jeśli chodzi o wygląd, jak i smak.

Składniki:

  • 520g masła
  • 300g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 9 jajek
  • 430g mąki pszennej
  • 173g mąki ziemniaczanej
  • 9 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 9 łyżeczek mleka
  • Krem:

  • 800g serka ” Mój Ulubiony ”
  • 800g śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:

  • barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, różowy.

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając dodajmy kolejno po jednym jajku.
  2. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem, dodajemy stopniowo do ciasta.
  3. Ciasto dzielimy na 6 równych części. ( polecam zważyć całe ciasto i podzielić je przez 6, wtedy będziecie mieli pewność, że każdy blat będzie taki sam, a w tym torcie to dość istotne ). Każdą część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy do każdej odrobinę konkretnego barwnika, mieszamy dokładnie, do uzyskania oczekiwanego koloru.
  4. Jeśli dysponujecie więcej niż jedną tortownicą, przelejcie do nich każdy kolor osobo i pieczcie na raz tyle, na ile pozwala Wam miejsce w piekarniku. Jeśli jednak tak jak ja, posiadacie tylko jedną tortownicę o takiej średnicy, lub nie macie miejsca w piekarniku, by włożyć kilka na raz, pieczcie każdy blat tortu osobno, po kolei, zaczynając od fioletowego.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 20 minut. Upieczony blat ciasta wyciągamy z tortownicy, odkładamy do ostygnięcia, do tortownicy wkładamy nowy papier i postępujemy jak wcześniej, do upieczenia wszystkich kolorów blatów.
  6. W międzyczasie kiedy wszystkie blaty stygną, przygotowujemy krem.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno, a serek ucieramy chwilę z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ze sobą serek z ubitą kremówką i tak jak wcześniej w przypadku ciasta, dzielimy krem mając dwie możliwości.
  8. Jeśli tort chcecie obłożyć masą cukrową, krem dzielimy na 5 równych części, nie smarujemy wierzchu i boków.
  9. Jeśli tort ozdabiać będziecie dowolnym kremem, lub nie będziecie specjalnie ozdabiać, krem dzielimy na 7 części ( 5 pomiędzy blaty, a pozostałe 2 części kremu, na wierzch i boki tortu ). Przed podaniem, chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Tęczowy tort – przepis

Tęczowy tort – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Tęczowy tort – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Patrycja

    5 lat temu

    A to jest to na tortownice 26cm